Beste collega's,

 

Wij hebben een probleem met rfid bij boeken die als bijlage een cd bevatten. Het boek zelf krijgt een boeklabel, de cd een ringlabel, en we zorgen dat beide labels elkaar niet afdekken zodat ze tegelijk leesbaar zijn. Bij het converteren verloopt alles vlot, maar het zelfuitleenapparaat herkent toch alleen maar het boek. Het ringlabel van de cd wordt niet gedetecteerd.

 

We hebben een test gedaan met boeken van een andere bib (Oostkamp) en bij die boeken was men op dezelfde manier te werk gegaan, alleen zat er ook nog een booster in het boek. Met die boeken had ons zelfuitleensysteem geen enkel probleem.

 

Nu is mijn vraag, wat zijn jullie ervaringen met rfid bij boeken met een cd? Hoe gaan jullie te werk bij het taggen, en gebruiken jullie ook een booster? Wat zijn jullie ervaringen en welke tips kunnen jullie ons geven? Zal alleen een booster helpen?

 

Ter informatie: we werken met Autocheck als leverancier van het rfid-systeem.

 

Vriendelijke groeten,

Anne-Mie Veys

Weergaven: 412

Berichten in deze discussie

Dag Anne-Mie,

Ik zou de labels niet op dezelfde plek bevestigen: Dus boeklabel vooraan plakken en cd met cd-label achteraan, of omgekeerd. Als tip kan je dan meegeven dat ze het boek even openleggen, waardoor cdlabel en boeklabel naast elkaar komen te liggen op de rfid-plaat.

Daarmee zal het, zonder booster, opgelost zijn volgens mij.

Natuurlijk komt er wel bij dat je zeker moet zijn dat je cd geschikt is voor een ringlabel. Wij hebben ook gehad dat bepaalde cd's wel geconverteerd konden worden, maar toch niet herkend werden door de ZUB. Bij dergelijke cd's (99% van de gevallen waar het metaal tot het gaatje loopt), is een booster of een combilabel nodig.

 

Groet,

Patrick uit Puurs

Bij ons krijgt het boek een boeklabel en de cd een combilabel. Dit heeft in de 3 maanden dat we bezig zijn met RFID nog geen problemen gegeven.

Dag Anne-Mie,

Wij werken nu ongeveer een jaar met zelfuitleen van Kno-Tech. Onze cd's en dvd's hebben ook een booster-label gekregen (nu vervangen door een combilabel) en dat werkt. Zoals Patrick uit Puurs ook zei, bij sommige cd's loopt het metaal tot aan het gaatje en lukt het zelfuitlenen niet. In dat geval kleven wij een sticker op het materiaal met de boodschap dat de lener het via de balie moet ontlenen.

Groetjes en succes - Veerle (Edegem)

In Diepenbeek hebben we ook als leverancier Kno-Tech en werken we met een boeklabel in het boek en voorzien we de cd van het boek met een ringlabel. Tot nu toe (en we zijn officiëel operationeel vanaf 27 februari j.l.) hebben we hiermee nog een enkel probleem gehad. Wel natuurlijk indien de boeken een metaalachtige kaft hebben, dan werkt de boeklabel niet. In sommige gevallen heb ik dit reeds kunnen oplossen met een stingray erin te kleven (gebruiken we nu sinds kort voor de avm ipv ringlabels).

Dag Hilda,

 

bedankt voor de informatie. Kun je me eens uitleggen wat een stingray precies is, het is de eerste keer dat ik deze term hoor?

 

Groetjes,

Anne-Mie

Dag Anne-Mie

 

Stingray's zijn eigenlijk combilabels, ze bedekken het gehele avm-materiaal en hebben een veel grotere antenne dan de gewone ringlabels. Als ik goed geïnformeerd ben dan is 'stingray' alleen maar een andere benaming. (bij Kno-Tech noemen ze zo, ze komen in principe van Progress International). Maar je bent eveneens beperkt in het aantal op elkaar liggende avm-materialen dat je in één keer uitleent. Zit er een kleine ruimte in het doosje tussen de schijfjes, dan werkt het goed. Heb je bijvoorbeeld van die kartonnen doosjes met een 5-tal cd's in, ieder in weeral een kartonnen hoesje, dan moet je praktisch altijd het doosje openen en de cd-hoesjes wat spreiden. Soms is het openleggen ook aangewezen met een kartonnen/metalen kaft van dvd's bijvoorbeeld.

Anne-Mie Veys zei:

Dag Hilda,

 

bedankt voor de informatie. Kun je me eens uitleggen wat een stingray precies is, het is de eerste keer dat ik deze term hoor?

 

Groetjes,

Anne-Mie

Wij hebben ook het probleem dat een boek met twee cd's als bijlage, beveiligd zijn met een ringlabel, zeer moeilijk uit te lenen is. Wij denken er aan als oplossing slechts 1 bijlage te beveiligen en op de andere een label te kleven dat niet geconverteerd is. Ook bij luisterboeken of tv-series beveiligen wij slechts 1 schijfje omdat slechts een beperkt aantal labels samen geconverteerd kan worden. Ik vraag me echter af hoe we kunnen voorkomen dat deze materialen ingenomen worden met een ontbrekende cd of bijlage. Hoe pakken jullie dit aan?

Het probleem van de cd's als bijlage bij een boek is bij ons momenteel nog niet opgelost, we moeten er nog eens met onze rfid-leverancier over spreken.

Het is wel zo, dat dvd's bij ons in een gesloten doosje zitten, en dat doosje heeft een boektag. We kunnen dus ook niet voorkomen dat materialen onvolledig ingenomen worden (vb. een doosje met meer dvd's of met een bijlage erbij), maar tot nu toe valt dat wel mee. Soms moeten we eens een lener opbellen als iets onvolledig is binnengebracht, maar dat gebeurt ook in de hoofdbib, waar wij nu nog niet met rfid werken.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden