Onze NL buren hebben RFID datamodel 5.0 goedgekeurd, Volgt VL ook naar versie 5.0 ? Werk voor bibnet ?

Het bestuur van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) heeft onlangs het RFID datamodel 5.0 vastgesteld. 
De nieuwe versie van deze bibliotheekstandaard is opgesteld samen met het Sectorinstituut (SIOB) en Bibliotheek.nl, zo bericht de VOB. Bij de totstandkoming van het datamodel is een klankbordgroep van experts uit de branche actief betrokken. Ook zijn leveranciers van RFID- en bibautomatiseringssystemen geconsulteerd. 
Het nieuwe datamodel maakt de weg vrij voor verdere innovatie van de landelijke informatiearchitectuur, en op termijn een soepele overgang naar de internationale ISO standaard 28560. 

De wijzigingen in het nieuwe datamodel ten opzichte van het vorige betreffen vooral de niet-verplichte velden in de RFID-labels. In de labels die NBD Biblion aanbrengt zal vanaf zeker moment het AFI-veld worden geprogrammeerd (dit is in sommige systemen een alternatieve beveiliging). NBD Biblion zal haar afnemers attenderen op de ingangsdatum van deze wijziging. 

Om te zorgen voor een goede naleving en borging van het datamodel wordt een eenvoudig systeem van certificering van RFID-leveranciers voorbereid.

De tekst van het nieuwe datamodel en een toelichting zijn hier te lezen.
Wat doet Vlaanderen? Vlaanderen volgt dit datamodel, dus spreekt het voor zich dat wij NL volgen in deze nieuwe versie. Wie volgt dit op? Bibnet? Ik zie geen enkele andere instantie die beter geschikt is om dit te doen. Ik hoop dat we binnenkort hierover meer horen! Trouwens NL is al bezig om op termijn te migreren naar een nieuwe internationale standaard voor RFID in bibliotheken. 

Weergaven: 376

Berichten in deze discussie

"Trouwens NL is al bezig om op termijn te migreren naar een nieuwe internationale standaard voor RFID in bibliotheken. "
Hadden we hier in Vlaanderen niet beter geopteerd om onmiddelijk het internationale datamodel te gaan gebruiken ipv. een omweg langs dat toch wel meer beperkte nederlandse datamodel...  JeanPol D.  had het nog zo gezegd ;-)

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden