Het onderstaande had ik al gepost onder Vragen Bibliotheken maar misschien komt het hier beter tot zijn recht?

******************************

Bezoekers nemen al snel een boek uit het rek en zetten het op de verkeerde plaats terug. Soms staat het slechts enkele meters verder, of toevallig tussen twee turven die nooit worden ontleend, en niemand vind het ooit weer. Na klachten van leners wordt het boek na verloop van tijd als vermist opgegeven. Op die manier valt er een bepaald percentage van materialen als het ware van de radar.

In kleinere bibliotheken (zoals onze filialen) is het doenbaar periodiek alle rekken na te kijken en op die manier verkeerd geplaatste materialen op te sporen. In de hoofdbib is dat moeilijker vanwege de schaal en het intensief gebruik door bezoekers, zeker als het druk is en medewerkers hun handen vol hebben met het terugplaatsen van materialen uit circulatie.

In principe zouden we de hoofdbib natuurlijk kunnen verdelen in segmenten. Wanneer er tijd over is worden alle rekken systematisch nagekeken, en na een zestal weken is de hele bibliotheek ondersteboven gekeerd. Als het druk is, ligt dat echter moeilijker - en net dan is het eigenlijk van belang dat leners en medewerkers werken op de juiste plaats terugvinden.

Een alternatief zou zijn om een handheld RFID-toestel aan te kopen. Daarmee lees je, naar verluid, in een handomdraai een rek in waarbij het toestel je laat weten wanneer je een boek scant dat als 'vermist' is opgegeven, of afwijken van de context waarin ze staan. Boeken die je op die manier terugvindt moeten niet opnieuw worden aangekocht, en als dit sneller gaat dan manueel alles nakijken besparen we natuurlijk heel wat manuren. Is er iemand die zo'n toestel gebruikt en me meer kan vertellen over de mogelijke Return on Investment?

Daarnaast kan een handheld natuurlijk ook gebruikt worden voor het afvoeren van materialen, uitzoeken van reservaties, controleren van de beveiliging en conversie. Heeft er iemand ervaring met die mogelijkheden van zo'n toestel?

Andere info over het op orde houden van de rekken is natuurlijk ook welkom.

Vriendelijke groet!

Weergaven: 328

Berichten in deze discussie

Beste,

 

sinds enkele maanden is er hier RFID. In het bestek werd een handheldreader opgenomen (merk Feig) die werkt via WIFI, maar die hebben ze hier nog niet aan de praat gekregen. Ze zeggen dat het iets met de wifi van onze HP-laptops zou zijn, maar ik en onze informaticus hebben daar onze twijfels bij.

Dus nog geen ervaring mee, maar uiteraard klinkt het principe prima! Binnenkort wordt hier ook een ander toestel (3M) gedemonstreerd. We zullen zien wat dit geeft...

 

Met vriendelijke groeten,

Raf Ermens

Bib Lede

 

 

Dag Raf

Bedankt voor je reactie! Kan je laten weten hoe de demo verlopen is? Het gaat om dit model, neem ik aan?

Groeten

Karel

Dag Karel

In Muntpunt hebben we een hand held reader van iTrack, aangekocht in 2013. We hebben hem verschillende malen getest en zijn tot de slotsom gekomen dat dit product niet voldoet.
Een tijd geleden deden we een test bij een bepaald collectieonderdeel in open kast.

Een verslagje van onze bevindingen:

lezen alleen mogelijk via rug, geen frontaal geplaatste.
verbinding valt regelmatig uit, tijdens lezen. Itrack afsluiten en opnieuw opstarten. Als ook itrack opnieuw opstarten niet helpt werkt soms de wifiverbinding verbreken en opnieuw opstarten, hoewel aangegeven dat perfecte verbinding is.

1e kant ingelezen na 3 pogingen. 2e kant begonnen, verbinding tot stand brengen lukt niet of te kort.

Het gaat om de verbinding van het programma  itrack inventory zelf die voortdurend faalt.

Mogelijke oorzaken (hebben we niet verder onderwocht)

storing van andere signalen bij inlezen?

Slechte machine?

Niet goed geïnstalleerd?

Combinatie(s)?

Sowieso geeft metaal in de omgeving storing. Dvd's en cd's lukt niet. Frontaal geplaatste boeken lukt niet. En je moet altijd rekening houden met een serieuze foutmarge.

Wij gebruiken het toestel vooralsnog niet. Ik heb ook niet veel meer over gehoord over dergelijke toestellen.

Met vriendelijke groet

Bea Jacquemyn
Muntpunt

Hallo geïnteresseerden,

we hebben nu een toestel van 3M gekregen omdat we het apparaat van Feig niet aan de praat kregen. Is eigenlijk redelijk oude technologie (niet gekoppeld, je moet een Vubis-bewaarlijst exporteren naar csv en dan nog eens door een programmatje halen en dan een export op een sd-kaart zetten) en dan kan je er mee aan de slag. Lijkt misschien veel werk, maar als je wat standaard publicatieprofielen en zo hebt, gaat dat wel snel. Ziet er nogal Windows 95-achtig uit.

Is hier nu een tweetal weken aanwezig, maar ik moet zeggen dat het tot nu toe wel goed werkt. Heb enkele steekproeven gedaan met vermiste boeken en boeken die eigenlijk in het filiaal thuishoren, en tot nu toe ziet dat er goed uit. Ik denk dat afvoerlijsten tot de mogelijkheid behoren, stock (jaarlijks?), vermiste boeken (3-maandelijks?). Geen uitval, soms wat signaalverlies bij de ijzeren staanders, maar niet onoverkomelijk. Ook geen uitval, frontaal scannen lukt wel.

Om nu te zeggen dat je daar de boekvolgorde mee kan checken, dat is nog wat te hoog gegrepen. Voor controleren van beveiliging geeft het ook goede resultaten moet ik zeggen. Elke dag de bib mee af te lopen op zoek naar reservaties, dat lijkt me te arbeidsintensief. Als je het goed wil doen heb je toch zo'n 10 à 15 seconden per plank nodig.

Natuurlijk zou dar op termijn nog veel meer mee moeten gebeuren: een koppeling met systeem zodat ze automatisch worden afgevoerd (!), online updates van vermiste boeken, er is eigenlijk wel veel mee mogelijk denk ik.

Groeten,

Raf

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden