Met dit document - een stand van zaken - wil de Vakgroep Muziekbibliothecarissen zowel de nieuwkomers op het RFID-terrein als degenen die al zijn overgeschakeld meer inzicht bieden. We besteden bijzondere aandacht aan het taggen en de consequenties van de verschillende keuzes. We baseerden ons hiervoor op gegevens uit bestaande enquêtes, aangevuld met eigen ervaringen en studiebezoeken aan een aantal bibliotheken die al op RFID overschakelden. Meer info in META.

 

 

META_201105_De Vraag_Volledig artikel_LowRes.pdf (application/pdf)

Weergaven: 569

Berichten in deze discussie

Inderdaad een goed initiatief. Ik ben ook benieuwd naar de auteurs. Toch een kleine opmerking: bij drie schijven of meer... wordt er gesuggereerd dat een dummy duurder is dan een gewone (RFID)tag. Is het niet juist andersom? De RFID-technologie heeft (tot nu toe) ook nadelen: de interferentie met metaal (vandaar de problemen met AVM). Een ideale oplossing is er (nog) niet, maar door de toenemende digitalisering van de AVM-industrie zal dit probleem niet groeien, maar aan belang afnemen. In de digitale bibliotheek zullen er andere beveiligingsproblemen zijn. Zo zie je maar, dat je waarschijnlijk nooit iets 100% kunt beveiligen. Trouwens je moet er ook voor zorgen dat je beveiliging niet meer gaat kosten dan hetgeen je wenst te beveiligen. Vanuit onze ervaringen in Vlaams-Brabant met RFID-werkprocessen leren we dat het eenvoudigste proces ook het meest efficiënte proces is. De 100% controle van de teruggebrachte materialen kan niet voor 100% geautomatiseerd worden. 

Heel goed initiatief.

Het blijft toch heel spijtig dat je er geen waterdicht systeem gevonden kan worden.

Voor avm materialen moet er dan toch geïnvesteerd worden in een automatisatie- en beveiligingssysteem waarvan je op voorhand weet dat je het meeste toch nog manueel moet gaan nakijken.

Paul, wat houdt dat etiketteringssysteem juist in?
En ik zou graag wat meer willen vernemen over de procedures die jullie in Turnhout hebben voor de inname van onvolledige of beschadigde materialen.

Het RFID-document is een initiatief van de Vakgroep Muziekbibliothecarissen, sinds kort herdoopt tot de Werkgroep Muziek & Film. Gedurende het nieuwe werkjaar, dat in september start, concentreert de werkgroep zich op een nog betere promotie van de muziek- en filmcollectie.


Hiervoor is de werkgroep op zoek naar medewerkers uit de muziek- en filmafdeling die zich mee achter dit project willen scharen. Ook PR-verantwoordelijken zijn volgend werkjaar meer dan welkom.
Indien u interesse heeft, neem dan contact op met Klaartje Brits van het VVBAD-secretariaat.
Dit kan per e-mail (klaartje.brits@vvbad.be) of telefonisch (03 281 44 57)


Aan het RFID-document werkten onder het voorzitterschap van Bernard Moerman (OB Oostende) mee:
Openbare Bibliotheek Antwerpen
Openbare Bibliotheek Genk
Openbare Bibliotheek Kontich
Openbare Bibliotheek Kortijk
Openbare Bibliotheek Oostende
Openbare Bibliotheek Schoten
Openbare Bibliotheek Sint-Niklaas
Openbare Bibliotheek Turnhout
Provinciale Bibliotheek Limburg  

 

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden