Sinds 28 januari 2020 (Data Privacy day / Data Protecion Day) heeft België een onafhankelijke privacywaakhond. De stichting The Ministry of Privacy ontstond vorig jaar al met een beperktere doelstelling, namelijk om een juridische strijd aan te gaan tegen de wet die vingerafdrukken verplicht op de elektronische identiteitskaart en om het geld te beheren dat werd ingezameld met de crowdfundingcampagne 'Stop de Vingerafdruk'. Op andere terreinen was de stichting tot nu toe niet actief, maar daar komt dus verandering in.

Jurist en privacyexpert Matthias Dobbelaere-Welvaert is de oprichter en directeur van The Ministry of Privacy. Hij zegt dat België nood heeft aan een échte privacywaakhond. De stichting wil zich activistisch opstellen en zich actief verzetten tegen diverse maatregelen vanuit de overheid of vanuit bedrijven die de privacy beperken of schenden.

The Ministry of Privacy wil vooral inzetten op bewustmaking van het brede publiek en op informatiecampagnes. Maar als het nodig is overweegt ze ook juridische acties. De raad van bestuur bestaat uit mensen met een academische, technische of juridische achtergrond. Via inkomsten uit donaties, merchandising en lidgelden hoopt de stichting haar kosten te dekken.

De stichting is op zoek naar partner(organisaties) die actief mee willen helpen om te bouwen aan meer privacy. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een "Privacy Café" te organiseren. Als laagdrempelige basisvoorzieningen met een rol op het vlak van burgerschap en gemeenschapszin zijn openbare bibliotheken geknipte partners in zo'n samenwerking. Bibliotheken kunnen tal van activiteiten rond privacy organiseren. Dat kan gaan van informatief (lezingen, presentaties) tot interactief (debatten waarin voor's en tegen's van privacy-aspecten tegenover elkaar worden geplaatst, zodat de burger er een beter inzicht in krijgt).

Bibliotheken moeten ook zelf op een behoorlijke manier met de privacy van hun gebruikers omgaan. The Ministry of Privacy gaat op pad om praktische opleidingen te geven en privacyvriendelijke technieken aan te leren.

Website: ministryofprivacy.eu
Facebook: @ministryofprivacy
Instagram: @ministryofprivacy
Twitter: @ministryprivacy

Weergaven: 258

Berichten in deze discussie

Prachtig initiatief Patrick, bedankt voor de info!

In het tijdschrift META van de VVBAD verscheen in nr. 2020/3 op pagina 32-33 in de rubriek 'Over de schutting' een artikel over The Ministry of Privacy.

Met een duidelijke oproep aan de (openbare) bibliotheken:
Jullie sector heeft uiteraard heel wat data tot haar beschikking, en evengoed heel wat kennis. Hoewel de [bibliotheek]sector geen prioriteit zal zijn voor de Gegevensbeschermingsautoriteit willen we toch aan de sector vragen om niet alleen conform de GDPR te handelen, maar ook een stap verder te gaan: om écht privacyvriendelijk te werken.

Over de schutting : The Ministry of Privacy / Matthias Dobbelaere-Welvaert // in:  META : tijdschrift voor bibliotheek & archief. - Jrg. 96, nr. 2020/3, p. 32-33.

RSS

© 2023   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden