Geef gedetineerden een budget om voeding te kopen en te koken. Dat kan hun terugkeer in de maatschappij bevorderen.

In Denemarken doen ze het, en in Nederland ook. Gedetineerden een beperkt budget geven om voeding te kopen en hen zelf laten koken, helpt bij hun re-integratie in de maatschappij. Ze krijgen verantwoordelijkheidszin en werken aan hun zelfredzaamheid. 

Voor mensen die een lange tijd in de gevangenis zitten, is het niet eenvoudig om terug te keren naar de maatschappij. Na een lange tijd afhankelijk te zijn van een gevangenissysteem, moet men plots opnieuw zelfstandig meedraaien. Daarom is het belangrijk dat mensen ook in de gevangenis verantwoordelijkheden en autonomie krijgen. Mijn onderzoek toont aan dat zelf voorzien in de basisbehoeften daarbij een belangrijke stap vormt. En ook in het Belgische gevangeniswezen zoals de toekomstige transitiehuizen, groeien daarvoor mogelijkheden.

Zelf koken in Denemarken en Nederland

Om te onderzoeken welke rol voeding speelt in gevangenissen trok ik naar Denemarken en Nederland. In Denemarken koken gedetineerden al sinds de jaren zeventig zelf. ‘De tijd is rijp om zogenaamde ‘hoteldiensten’ zo veel mogelijk te beperken en gevangenen opnieuw verantwoordelijkheid te geven over hun dagelijkse leven', zegt een voormalige Deense gevangenisdirecteur. 'Een belangrijk element daarbij is de verantwoordelijkheid van de gedetineerde om zijn of haar eigen eten te kopen en te bereiden.' Lees verder....

Weergaven: 104

© 2020   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden