E-books staan in de belangstelling. De bib werkt mee aan de e-inclusie. De bib vernieuwt en experimenteert. Daarom overweeg ik de aankoop van enkele e-readers voor de bib. deze e-readers bevatten dan een tiental e-books van diverse aard. Deze e-readers zou de bib uitlenen voor de normale uitleentermijn. Er wordt bij de uitleen van een boek vanuit gegaan dat het boek in goede toestand terug ingeleverd wordt, zo ook voor de e-reader. Wettelijk gezien koopt de bib de boeken aan en leent ze uit op een drager, feitelijk geen verschil met de handelswijze bij een fysiek boek. Doet de bib iets onwettelijk? Graag wat feedback ivm met dit idee. Zo is het e-book in de bib nog voor het VEP op poten staat en kan het publiek gratis kennismaken met het medium. 

Weergaven: 943

Berichten in deze discussie

Beste Eugeen,

Dit zou inderdaad een legale manier zijn om e-boeken in het bibliotheekaanbod op te nemen.  Er moet wel op toegezien worden dat elk gekocht exemplaar maar op één e-reader tegelijkertijd kan staan en maar éénmaal tegelijkertijd kan uitgeleend zijn.  U mag wel meerdere titels op één e-reader zetten, bv. een kook e-reader met een aantal kookboeken.  

Zelfs met die waarborg willen een aantal rechthebbenden nog altijd de rechtsgeldigheid betwisten maar moest dat gebeuren dan zal de Bibnet met de jurist Joris Deene van het SA&S mee de legaliteit ervan bepleiten.  

Iets anders is of dit een financieel haalbare oplossing is.  De e-reader komt met een kost, die blijft niet vlekkeloos werken, wat doet u als hij niet goed werkt, waar kan u terecht?  De gebruikers moeten er niets anders mee willen doen dan lezen en opladen; dus ze moeten niet gaan proberen de e-reader te gaan koppelen aan hun eigen PC in een poging de boekjes over te halen, enz... Als bibliotheekmedewerker moet u een systeempje uitdenken om bij te houden welke boeken op welke reader staan... En u moet deze boeken dus ergens kopen aan de marktprijs en dan om rendabel te zijn, zoveel mogelijk uitlenen over verschillende jaren...  Een duurzame oplossing is dit volgens ons helemaal niet. 

Er zijn een aantal bibliotheken  die dit wel al op kleine schaal doen. Ik hoop dat je ook van hen een feedback krijgt. 

Johan

Welke bibliotheken lenen momenteel al e-raders met e-books erop uit? Graag had ik wat feedback gekregen van deze bibliotheken? Welke problemen doen er zich tot nu toe voor? Welke e-reader wordt er gebruikt?

Ik vind dit een goed idee, minder om duurzaam boeken uit te lenen dan wel een voorlopige manier om de leners te laten PROEVEN van de mogelijkheden van een e-reader. Het past perfect in de visie van de bib als smaakmaker-kennisoverbrenger enz...

In de bibliotheek van Herzele lenen we al enkele jaren twee e-readers (Sony reader) uit. In de route42 (www.route42.be) zijn er enkele bibliotheken die e-readers uitlenen. Dit gebeurt op dezelfde wijze als een boek (3 weken en verlengbaar). We vragen wel een waarborg van 20 Euro. Elke reader heeft een barcode en is geregistreerd als boek.

Van defecten hebben we geen last. De toestellen zijn behoorlijk slijtvast. De uitleen heeft voor ons vooral tot doel de mensen te laten kennismaken en te laten proeven van het medium. Op de toestellen staan enkele titels. De gebruiker mag naar eigen goeddunken boeken downloaden en installeren, voor zover het op de legale manier gebeurt.

Ondertussen ben ik echter van mening dat het gebruik van e-readers achterhaald is en de intrede van de tablet de rol van deze readers aan het overnemen is. Beter dus een ipad of een tablet in huis halen en uitlenen.

Eugeen Bouwen zei:

Welke bibliotheken lenen momenteel al e-raders met e-books erop uit? Graag had ik wat feedback gekregen van deze bibliotheken? Welke problemen doen er zich tot nu toe voor? Welke e-reader wordt er gebruikt?

Paul Kellens zei:

Ondertussen ben ik echter van mening dat het gebruik van e-readers achterhaald is en de intrede van de tablet de rol van deze readers aan het overnemen is. Beter dus een ipad of een tablet in huis halen en uitlenen.

 

Ik denk niet dat e-readers achterhaald zijn. Tablets kunnen inderdaad als e-reader fungeren en in bovendien in kleur. Maar ook e-readers hebben grote voordelen.  Het scherm van een e-reader ziet eruit als papier en werkt ook zo, namelijk licht reflecterend i.p.v. lichtgevend. Je kan daardoor met een e-reader ook prima in zonlicht lezen. Omdat e-readers zelf geen licht geven, gebruiken ze vrijwel geen stroom en hoeft de batterij haast nooit te worden opgeladen. Ze zijn licht in gewicht en in een hand vast te houden. De Sony e-reader werkt ook met WiFi en een webbrowser. Het heeft woordenboeken en je kan teksten markeren. E-readers zijn stukken goedkoper dan tablets en daardoor een kostenbesparend alternatief voor o.a. schoolboeken en dictaten.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden