Gisteren uitgebreid in de kwaliteitskranten, ik neem aan dat iedereen daar kennis van genomen heeft..

Eens gaan kijken naar het originele onderzoeksrapport...

1. De enquête werd afgenomen in april 2012, voor het onderwerp en de doelgroep een eeuwigheid geleden.

2. Er werd geen representatieve steekproef gebruikt, maar een gelegenheidssteekproef die enkel "een verkenning van de doelgroep" inhoudt.  Het wetenschappelijk karakter van het onderzoek komt daardoor op de helling..

3. Hanteren van schriftelijke vragenlijsten is moeilijk in de beoogde leeftijdsgroep.  Er werden daarom enkel eenvoudige vragen gesteld, die weinig nuancering toelaten.  De vragenlijsten werden klassikaal ingevuld.

4. Een eindconclusie van het onderzoek (kinderen zouden meer lezen als dat ook digitaal is), is gebaseerd op drie ja-neen vragen.  Twee daarvan zijn schoolvoorbeelden van sturende vragen.

Besluit ? Voor een onderzoek onder verantwoordelijkheid van de KULeuven en de Stichting Lezen weegt dit vrij licht, terwijl er grote nood is aan gefundeerde gegevens om de toekomst van de boeken- en bibliotheeksector op te bouwen.

Wie doet beter ?

Weergaven: 496

Berichten in deze discussie

Ter info, het onderzoeksrapport kun je downloaden via: 

http://lezen.nl/publicaties/zijn-digikids-nog-boekenbeesten

De Universiteit Antwerpen bedient ons op onze wenken, want het onderzoek samen met Locus is blijkbaar klaar (De Standaard 11 juli).  Wel benieuwd hoe de representativiteit daar gegarandeerd wordt, want als ik me niet vergis is er on-line ondervraagd.  Of ook kinderen in het onderzoek betrokken werden, weet ik niet.  Er zou een studiedag over de resultaten zijn in het najaar.

In De Standaard van 11 juli heb ik niets gevonden, wel in De Standaard van zaterdag 12 en zondag 13 juli, op pagina 15: "Gebruikers van bibliotheken vergrijzen" (link Gopress).

Geen gegevens over digikids in het onderzoek van UA/Locus : de respondenten zijn maar weerhouden vanaf 16 jaar.

Zoals verwacht ook geen representatieve steekproef, wel bijna 80.000 enquêtes. Ondanks dit grote aantal, blijven de beperkingen voor de geldigheid van het onderzoek, maar men is er zich wel van bewust.

Voor e-boeken is de interesse beperkt, de bevraging is afgesloten in maart van dit jaar, dus de resultaten zijn recent.  Dit komt overeen met wat wij ervaren met het project van Bibnet.

De bibliotheek van de toekomst is volgens het onderzoek een comfortbibliotheek, met langere uitleentermijn, bibcafé en inleverbus.  Of dit zal volstaan voor het overleven van de bibliotheek is niet duidelijk.

Merkwaardige bevinding is het substituuteffect tussen lezen en podium : wie minder leest, gaat meer podiumvoorstellingen bijwonen !

De studiedag over het onderzoek van Locus is op 13 november.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden