Brusselse bibliotheken nemen deel aan Wikipedia Schrijfweek van 4 t/m 17 april 2016

Van 4 t/m 17 april 2016 nemen de Brusselse bibliotheken deel aan de Wikipedia Schrijfweek Brussel.

De Wikipedia Schrijfweek is een week waarin gebruikers van Wikipedia zich richten op een bepaald land. Ze schrijven gezamenlijk over onderwerpen die hen interesseren en die te maken hebben met dat land. Maar er zijn ook themagerichte en lokale versies van de Schrijfweek. De Schrijfweek Brussel is zo'n lokale week.

Samen met Wikimedia België en UiTinBrussel wordt een reeks schrijfsessies georganiseerd om de achterstand van Nederlandstalige informatie over Brussel op Wikipedia weg te werken.

De schrijfsessies vinden plaats in de bibliotheken van Anderlecht, Jette, Koekelberg, Muntpunt en Sint-Pieters-Woluwe. Zo’n schrijfsessie is een laagdrempelig event waar iedereen die Nederlands kent met plezier aan kan deelnemen. De deelnemende bibliotheken stellen hun infrastructuur en knowhow ter beschikking. En er is een ervaren wikipediaan aanwezig om deelnemers te helpen. Bij voorkeur brengen deelnemers hun eigen laptop mee. Wifi is aanwezig in de deelnemende bibliotheken.

Om de medewerkers van de vijf deelnemende bibliotheken voor te bereiden op de Schrijfweek organiseerde het Streekgericht Bibliotheekbeleid van de Vlaamse Gemeenschapscommissie in samenwerking met Wikimedia België twee intensieve vormingssessies. Tijdens deze sessies kregen de medewerkers achtergrondinformatie over Wikipedia, ze leerden de onvermijdelijke technische kneepjes om op Wikipedia een artikel te schrijven, én ze kregen uitleg over wat op Wikipedia wel en niet kan. De nadruk lag daarbij vooral op het encyclopedische karakter van Wikipedia en op het schrijven vanuit een neutraal standpunt.

Muntpunt zorgde als grootste bibliotheek van het Brusselse bibliotheeknetwerk en als informatiecentrum voor Brussel voor de ontwikkeling van een flyer en daarvan afgeleid digitaal promotiemateriaal. De flyer werd verspreid onder de 20 Nederlandstalige Brusselse openbare bibliotheken en de 22 Nederlandstalige gemeenschapscentra van het Brussels gewest. De communicatieverantwoordelijke van de gemeenschapscentra zorgde voor een extra oproep onder de medewerkers van de centra om lokaal promotie te maken voor de Schrijfweek.

Om de deelnemende schrijvers te ondersteunen ontwikkelde het Streekgericht Bibliotheekbeleid in samenspraak met Wikimedia België een videofilmpje "Hoe schrijf ik een artikel voor Wikipedia?".

Naast promotie via de eigen kanalen van bibliotheken en gemeenschapscentra werd ook een oproep geplaatst op het Brusselse stadsblog BrusselBlogt en de redactieleden van het blog werden aangesproken om aan de schrijfsessies deel te nemen.

Het samenwerkingsinitiatief ontstond toen wikipediaan Sven De Kerpel uit Etterbeek zich op Brusselnieuws.be liet ontvallen dat er op de Nederlandstalige Wikipedia nog heel wat informatie over Brussel ontbrak en dat Wikipedia op dat vlak dus wel een boost kon gebruiken. Het Streekgericht Bibliotheekbeleid pikte dit signaal op en lanceerde een oproep onder alle Brusselse bibliotheken.

Het is nu afwachten wat het wordt. Voor de Brusselse bibliotheken is dit een experiment. De deelnemende bibliotheken zijn er in ieder geval van overtuigd dat ze een opdracht hebben in het (helpen) verrijken van Wikipedia met lokale content, en dat een Schrijfweek die plaatsvindt in de bib ook gemeenschapsvormend kan zijn. Na afloop van het project zullen we op Kenniskantoor terugkoppelen met een "lessons learned". Heb je zelf ervaring met een Wikipedia Schrijfweek of soortgelijke projecten, laat het hier dan weten. Op die manier kunnen we aan uitwisseling van kennis en ervaring doen.

Weergaven: 281

Bijlagen:

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden