Tom Lanoye is erop gebrand om er iets bijzonders van te maken, zei hij gisteren op radio en tv, toen bekend was geworden dat hij het Boekenweekgeschenk gaat schrijven. Bijvoorbeeld het Geschenk beschikbaar in het hele Nederlandse taalgebied.

Zeker, Lanoye vindt het een eer om het Boekenweekgeschenk te schrijven, 'een boek dat zoveel mensen cadeau krijgen'. Aan geneuzel over de kwaliteit van de vorige Geschenkboeken heeft hij weinig boodschap. 'Ik leg de lat hoog en wil proberen om het niveau van Hugo Claus of Bernlef te halen, die in opdracht van de CPNB prachtige novelles hebben geschreven.' Maar Lanoye heeft meer ambities. Hij zei gisteren in interviews dat hij hoopt dat hij in samenwerking met CPNB, SSS en Boek.be het Boekenweekgeschenk voor het hele Nederlandse taalgebied kan laten werken. Ook wil hij de NMBS, de Belgische spoorwegen 'chanteren dat mijn boekje ook in België als ticket voor gratis reizen gebruikt kan worden'. 'Dat is een taak die ik mij toereken.'

'Op zich een prachtig plan', reageert CPNB-directeur Eppo van Nispen. 'Het is goed dat de Boekenweekauteur mooie dromen heeft en de CPNB is een organisatie die wil uitzoeken of deze droom kan uitkomen.' Maar de CPNB is aan restricties gebonden, waarschuwt Van Nispen. Zo betalen de Nederlandse boekhandels en uitgeverijen lidmaatschapsgeld aan de CPNB en daaruit wordt bijvoorbeeld het Geschenk betaald.

Van Nispen wil zeker de praktische uitvoering onderzoeken. 'Ik heb Geert Joris al gebeld.' Geert Joris, directeur Boek.be, vindt het 'uiteraard een mooi idee' om het Boekenweekgeschenk ook over Vlaanderen te verdelen. 'Zo’n samenwerking hebben we al langer op het oog. We hebben er met de vorige CPNB-directeur over gepraat en met Nederlandse vakgenoten.' Om allerlei redenen is het er nog niet van gekomen. Joris ziet nu wel een opening.

Hij heeft al overlegd met de Eppo van Nispen, directeur van de CPNB, maar nog niet over concrete samenwerkingsvormen. 'We zijn al van plan om de Literaire Lente, die nu in april plaatsvindt, naar maart te verplaatsen. Dan kunnen we meer samendoen met het Nederlandse boekenvak, bijvoorbeeld internationale auteurs naar hier halen.' Ook voor het introduceren van het Boekenweekgeschenk als gratis treinkaartje in zijn land, ziet Joris wel mogelijkheden. 'We hebben onlangs samen gezeten met de Belgische Spoorwegen. Zij voelen wel voor zo'n idee.'

Bron: Boekblad.nl

Weergaven: 21

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden