Met ons project LonderLab willen we het concept van een FabLab herleiden tot zijn essentie, zodat het ook haalbaar en betaalbaar wordt voor kleinere en middelgrote bibliotheken.  3D-printers laten we voorlopig nog links liggen, wegens te traag om echt handig te zijn (of je moet er meteen meerdere kopen).

Tijdens de eerste experimentele fase beperken we ons tot het meest laagdrempelige, meest veelzijdige en meest gebruikte toestel in een FabLab: de laser cutter.  De deelnemers en de doelgroepen die we bereiken bepalen vervolgens welke richting(en) LonderLab verder zal uitgaan.

Glowforge brak eind vorig jaar het wereldrecord crowdfunding en haalde op 30 dagen bijna 30 miljoen dollar op.  Naar alle waarschijnlijkheid bleef het ook na die 30 dagen nog stevig storm lopen voor dit toestel, maar die cijfers zijn helaas niet bekend. Opvallend is dat ze in hun geniale marketing nergens het woord "laser cutter" gebruiken: de Glowforge wordt neergezet als een "3D laser printer".  Voor de leek lijkt het alsof dit innovatieve hebbeding helemaal vanuit het niets komt.  In werkelijkheid is dit een doodgewone desktop laser cutter met enkele leuke features, die stevig lijkt in te zetten op gebruiksvriendelijkheid, laagdrempeligheid én marketing.  Belangrijkste nadeel: hij bestaat nog niet.  Wie het toestel vandaag bestelt heeft het ten vroegste medio 2017 in huis.  De leverdata werden ook al enkele keren uitgesteld...

Wij kiezen daarom liever voor de Full Spectrum Laser Cutter, die zichzelf al in heel wat FabLabs bewezen heeft, maar het geweldige reclame-filmpje voor de Glowforge toont hoe een laser cutter de oogjes van heel brede en diverse doelgroepen kan laten blinken.  Dankzij LonderLab hoeft het niet bij blinken te blijven en kunnen ze er binnenkort ook hands on mee aan de slag!

Weergaven: 585

Berichten in deze discussie

Ziet er indrukwekkend uit, Tim!

Hoe zal het in de praktijk gaan? Hebben jullie een aparte ruimte waar er begeleiding wordt voorzien? Vrije inloop of inschrijven, elke dag of op bepaalde dagen/momenten,...?

En welk kostenplaatje is hieraan verbonden (toestel, materialen...)?

Bedankt!  Het idee is om tweewekelijkse bijeenkomsten te organiseren, waarbij de deelnemers o.m. aan elkaar leren om zelfstandig met het toestel te werken.  Wie daarin slaagt krijgt een LonderLabKi, waarmee hij of zij tijdens de openingsuren van de bib gebruik kan maken van het toestel (geen begeleiding, wel minimale "controle" op veilig en verantwoord gebruik).  Voor begeleiding zijn de deelnemers dus aangewezen op de bijeenkomsten (én op elkaar).  Bij LonderLab betaalt iedereen met kennis en creativiteit: je helpt anderen en je deelt alles wat je hebt gemaakt.  Alleen het materiaal dat je gebruikt kost geld (dit wordt verkocht aan de aankoopprijs).

Gezien onze ruime openingsuren denk ik niet dat het in de eerste fase al nodig is om met een reservatiesysteem te werken.

Aanvankelijk dachten we de lasercutter goed zichtbaar in de publieksruimte te plaatsen, maar het toestel heeft een "uitlaat": een darm die naar buiten moet kunnen.  In principe kunnen we er een heel lange darm aanhangen, als we het van een sterkere ventilator voorzien, maar bij nader inzien is dat in ons gebouw toch niet zo praktisch.  Er bestaan ook luchtfilters als alternatief voor de uitlaat, maar die zijn behoorlijk prijzig en het idee om gefilterde brandlucht op onze bezoekers los te laten vind ik eerlijk gezegd niet erg aanlokkelijk.  De lasercutter blijft best ook op een vaste plaats staan, want in tegenstelling tot bv. een 3D-printer is dit toestel niet erg geschikt om veelvuldig verplaatst of vervoerd te worden: vaak moet je dan de lens opnieuw kalibreren, wat al gauw 30 minuten werk zou zijn.

We gaan dus voor een minder zichtbare plaats: een "werkruimte" achter onze bureau's, met een dubbele deur naar buiten én een gat in de muur waar we de darm makkelijk door kunnen steken. :-)  In de publieksruimte gaan we LonderLab vooral zichtbaar maken door de resultaten te tonen én door praktische toepassingen voor in de bib uit te werken.

FabLabFactory is momenteel de enige verdeler in de Benelux van de Full Spectrum Laser Cutter (prijzen zijn zonder BTW).  Zij bieden tevens ondersteuning en vorming voor opstartende FabLabs en makerspaces.

Voor de materialen (vooral MDF, hout en hard acryl) voorzien we 1000 euro per jaar, maar daar staan dus ook telkens inkomsten tegenover.  Golfkarton is ook heel bruikbaar en goedkoop en dat hebben we gratis van een naburige kantoorhandel, die dat in enorme volumes naast de bib komt zetten, telkens wanneer het papierslag is. :-)

Het is de bedoeling om onze kennis, ervaringen, mislukkingen en successen zoveel mogelijk te documenteren en te delen van zodra we gestart zijn.  Nog even geduld dus voor (veel) meer info! 

Groeten van Tim
Bib Londerzeel

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden