De rol van cross-overkasten bij de overgang van C-boeken naar volwassenenliteratuur

De meeste basisschoolleerlingen gaan nog vaak en graag naar de bibliotheek, maar in de puberteit neemt het leesplezier en het bibliotheekbezoek af. Hoe komt dat en kan de bibliotheek het tij keren? De Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie van de Rijksuniversiteit Groningen deed onderzoek naar deze vraag in opdracht van de Openbare Bibliotheek Groningen. Studente moderne letterkunde Marieke Deinum komt in het onderzoeksrapport “De jongerenbibliotheek” tot positieve conclusies. 


Wat hoort er in een jongerenafdeling? Lees het in dit rapport
Wat hoort er in een jongerenafdeling? Lees het in dit rapport

Het onderzoek ....

Kansen voor bibliotheken....

Verschillende redenen voor verminderd bibliotheekbezoek...

Belangstelling voor de rapporten of samenvattingen?

In het rapport worden voorbeelden van jongerenafdelingen op verschillende plaatsen in het land beschreven, is er aandacht voor het uiterlijk en de plaats van een dergelijke afdeling.  Het rapport bevat ook een uitgebreide lijst met zo’n 300 voorbeeldtitels in verschillende genres die in een jongerenafdeling opgenomen zouden kunnen worden. Hoewel “De jongerenbibliotheek” is geschreven voor de OB Groningen, is het goed bruikbaar voor alle bibliotheken die actief meer jongeren willen trekken.

Het onderzoeksrapport en de samenvatting zijn gratis te downloaden, via het  digitale archief 

Wilt u de rapporten liever op papier ontvangen? Dat kan ook, mail uw adresgegevens naar:tawi@rug.nl (kosten 7,00 euro per rapport ex. verzendkosten).  

Onderzoekster Marieke Deinum is bereid in overleg het rapport voor bibliotheekclusters en andere belangstellenden te komen toelichten. Contact via: tawi@rug.nl

Weergaven: 208

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden