Wil je creatief aan de slag met je fotomateriaal dan is een fotobewerkingsprogramma zoals het gekende Photoshop onontbeerlijk. Gelukkig voor bibliotheken met een beperkt budget is er ook een gratis - open source - alternatief, nl. GIMP.

IN DE PRAKTIJK - 2 VERSIES

In bib Bornem werken we sinds 2010 met GIMP. Dit jaar werd de software ook op alle publiekspc's geïnstalleerd zodat ook onze klanten er gebruik van kunnen maken.

Werken met fotobewerkingssoftware vergt aanvankelijk wat oefening om de basistechnieken en -begrippen onder de knie te krijgen. In onze bib kunnen al 4 personeelsleden de software vrij vlot gebruiken. We hebben nog niet alles onder de knie, maar hebben toch alle leuke dingetjes kunnen maken. Speciale bewerkingen die we niet vaak gebruiken gieten we als geheugensteuntje in een handleiding en publiceren we op onze Digigids.

Wij werken op dit ogenblik met 2 versies :

GIMP 2.6 = volledig Nederlandstalig, maar de verschillende vensters worden apart geopend en dat is een beetje wennen (bv. eentje voor het werkblad, eentje voor het lagen-dialoogkader, eentje voor de gereedschapskist - zie slideshare Wat is Gimp?) . GIMP 2.6 is de oude versie, geschikt voor oudere Windowsversies.

GIMP 2.8 = is een nieuwe, geïntegreerde versie die werkt op Windows XP SP3, Vista en 7. Alle vensters zijn samengebracht tot één scherm waardoor het nog meer op Photoshop lijkt en handiger werkt. Werk je aan meerdere foto's tegelijk dan worden deze afzonderlijke fotobestanden geopend in tabblaadjes wat alles veel overzichtelijker maakt (een beetje zoals bij internet dus). Helaas is deze versie nog niet volledig vertaald.  De menu's zijn deels in het Engels, deels in het Nederlands. Als dit geen bezwaar voor je is, dan raden we je toch aan om voor intern gebruik alvast over te schakelen.

Je kan de versies downloaden via http://www.gimp.org/downloads/ .

PRAKTIJKVOORBEELDEN

Wij gingen met GIMP aan de slag 

Ons advies : download GIMP en ga er mee aan de slag! En heb je leuke foto's gemaakt die andere bibliotheken ook zouden kunnen gebruiken? Vergeet ze dan niet te delen via Fotobib :-)

Weergaven: 506

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden