Bijzondere projecten

Deze pagina dient als ideeënvitrine in een ruilwinkel:

neem er zoveel uit, of plaats er zoveel in als je wil.

Voorlopig zijn er 3 categorieën: projecten voor leesbevordering (A), projecten voor een  beter begrip tussen mensen van binnen en buiten de muren (B), en de onvermijdelijke 'varia'

Op zoek naar het beste boek (A) (Leuven Hulp)

Leesbevordering, vermomt als 'wedstrijd'. Naar analogie van een kinderboekenjury, lezen de gedetineerden uit een lijst van 20 boeken. Bij aanvang geven zij zelf suggesties (hun "beste boek") en deze lijst wordt aangevuld door de openbare bib. Er hoort een kleine brochure bij, met korte inhoud om het kiezen te vergemakkelijken. (Om ook niet-Nederlandstaligen te bereiken, maakten we een kleinere lijst met Franstalige en Engelstalige boeken). Binnen een bepaalde periode lezen zij één of meerdere boeken en "bespreken", maar vooral quoteren de deelnemers de boeken a.d.h.v. een eenvoudig invulformulier (om het schoolse karakter te vermijden). Bij afloop van het project winnen enkele deelnemers een boekenpakket (aangeboden door de OB) én een kantinebon (aangeboden door de gevangenis). Het resultaat: de 3 beste boeken uitgezocht, gelezen en verkozen door de gebruikers (ook personeel mag meedoen!) van de bib van Leuven Hulp, maar vooral: een paar gedetineerden die nog eens een boek lezen. (meer info, de digitale brochure, het invulformulier, de affiche...: bart.dils@leuven.be)

Poëziewedstrijd (A+B)(Leuven Centraal)

De bib van Kortenberg organiseerde al enkele malen een poëziewedstrijd in de gevangenis en in 2009 resulteerde dat -in samenwerking met de Bib Leuven en de Centrale gevangenis- in het groots opgezette project 'Openingen'. Jan Vanriet ontwierp de affiche en stelde tentoon in de Bib van Leuven, in de gevangenis ging de wedstrijd door en in Kortenberg vond een literaire avond plaats met Hubert Damen die voorlas uit de gelijknamige dichtbundel met gevangenispoëzie, samengesteld door Roger de Neef. Deze bundel werd naar alle Vlaamse openbare bibliotheken en alle Belgische gevangenissen gestuurd. Meer info: Constance vanden Wijngaert (bib Kortenberg), Guido Verschueren (Centrale gevangenis),Bart Dils (bib Leuven)

 

Fototentoonstelling Lieve Blancquaert (B) (de Bib Leuven)

Naar aanleiding van het verschijnen van haar boek 'Straftijd', stelden wij -in samenwerking met de Hulpgevangenis en de Rode Antraciet, de foto's uit het boek tentoon in de openbare bibliotheek. Meer info: Lies Kortleven (Rode Antraciet), Bart Dils (bib Leuven)

 

Bouw een cel (B) (de Bib Leuven)

Om één en ander wat aanschouwelijker voor te stellen voor onze bibleden, bouwden we in de openbare bib van Leuven een cel na (met panelen van verkiezingshokjes). Meubilair ontleenden we uit de Hulpgevangenis.

 

Samen-lees-project (B) (Leuven Centraal - de Bib Leuven)

Bibleden van beide bibliotheken lezen eenzelfde boek en corresponderen erover via brieven. De openbare bib speelt voor postbode. Het project heet "lezen door tralies heen" en vormt een schakel tussen de werelden binnen en buiten de muren. Meer info: Bart Dils (bib Leuven)

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden