Tilburg: gevangenisregime en levensomstandigheden ... meer achtergrondinfo

De structurele overbevolking waarmee onze gevangenissen te kampen hebben, ligt aan de basis van het Verdrag, gesloten tussen België en Nederland, voor de huur van Tilburgse cellen om de Belgische gedetineerden in onder te brengen.
Een eerste overbrenging van 500 Belgische gedetineerden naar de penitentiaire instelling in Tilburg gebeurde in februari 2010. In maart 2011 kwamen daar nog eens 150 gevangenen bij.

Sinds de transfers naar Tilburg krijgt de Liga voor Mensenrechten op regelmatige basis klachten toegestuurd van overgebrachte gedetineerden en familieleden. De klachten handelen voornamelijk over de kwaliteit van het eten, het delen van een cel met 7 medegedetineerden, de afstand tot familie, het gedwongen karakter van de transfer, het gebrek aan activiteiten en een gebrek aan mogelijkheden om een reclassering uit te werken.
Naar aanleiding van deze klachten brachte de Liga voor Mensenrechten en de Ligue des Droits de l’Homme, met toestemming van minister van Justitie Stefaan De Clerck, een bezoek aan de gevangenis van Tilburg.
Het verslag van het bezoek handelt over het Verdrag en de samenwerkingsovereenkomst, een rondleiding door de gebouwen, ontmoetingen met de gedetineerden en de mogelijkheid tot het stellen van vragen als ook het proeven van de middagmalen voor gedetineerden. Zij werpt een blik op het wettelijk kader van de samenwerking tussen België en Nederland en schetsen we de situatie aan de hand van cijfermateriaal. Er wordt ook dieper ingegaan op de klachten van gedetineerden.

Meer info over de Tilburgse gevangenis + verslag bezoek Liga.

Weergaven: 93

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden