Beste collega's, sympathisanten, 

In verschillende openbare bibliotheken is er gestart met een ‘taalpunt’. Het is een apart opgestelde collectie met fictie en non-fictie boeken, cd-roms, luisterboeken en cd’s die 2 doelgroepen wil aanspreken:

-anderstaligen die weinig of geen Nederlands kennen, maar het (beter) willen leren

-laaggeletterden die beter willen leren lezen, of aangemoedigd moeten worden om te lezen adhv vereenvoudigde literatuur

Beide groepen zijn manifest aanwezig in de gevangenisbibliotheek, dus in de Leuvense gevangenissen willen we een kleine basiscollectie samenstellen. Als het aanbod één keer gekend is en er meer vraag naar is, kunnen we altijd doorverwijzen naar de collectie in de openbare bib.

We hebben al een paar boeken uit de Wablieft-reeks en Eenvoudig communiceren, maar willen het nu meer structuur geven door een gevarieerder aanbod en een opstelling die in het oog springt.

We zullen de lesgevers en educatieve medewerkers om raad vragen, maar onze vraag aan jullie luidt:

Zijn er al (gevangenis)bibliotheken met ervaring? Wat werkt, wat niet? Waar is er veel nood aan en wat is overbodig? Hoe opgesteld?...

Alvast bedankt voor uw tips!

Beste groeten,

Bart

Weergaven: 266

Berichten in deze discussie

Hallo Bart,

Momenteel heel wat makkelijk lezen in collectie gevangenisbib, en laagdrempelige taalcursussen met & zonder steuntaal.

Makkelijk Lezen doet het niet goed zonder uitlichting of actieve toeleiding, taalcursussen zijn veelgevraagd maar een match tussen vraag & aanbod is moeilijk door de verschillende scholingsniveaus en taalgroepen : Nederlands als steuntaal is voor heel wat gedetineerden geen optie.

Wel ervaring met TP in bib Permeke : heel efficiënt concept door centralisering relevante deelcollecties en aangepaste signalisatie en ontsluiting.

 

In het najaar hoop ik - samen met educatief consulent in gevangenis - ¨TP-collectie in de kijker te zetten.  Een feitelijk TP zit er niet onmiddellijk in.

 

Grts,

Tom

 

Dag allen,

In Sint-Gillis heb ik, na overleg met de NT2-leerkrachten in de gevangenis, ervoor gekozen om een basispakket Nederlands Leren aan te kopen, in bijlage de lijst. Het is een suggestielijst opgesteld door het Huis van het Nederlands bestemd voor de Brusselse openbare bibliotheken. In het najaar komen deze taalcursussen pas in de collectie, ik kan nog niet zeggen wat hiervan geschikt is en wat minder...

Een volgende stap zal zijn om 'makkelijk lezen' boeken aan te schaffen en zeker ook om de opstelling van dit collectieonderdeel te verbeteren. Ik volg dan ook met interesse deze discussie!

Bijlagen:

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden