Collega's,

in sommige gevangenisbibs waar speelfilms worden aangeboden wordt een kopie van de originele dvd's gemaakt en uitgeleend. De originele schijven worden dan op een veilige plaats bewaard.

Waarschijnlijk is deze werkwijze op termijn heel kostenbesparend en ik overweeg dan ook om dit in onze gevangenisbibs te implementeren, maar ik heb nog wat vragen hieromtrent:

  • De meest voor de hand liggende vraag is natuurlijk: Is het legaal om op deze manier te werken in een gevangenisomgeving?  Valt dit ook onder de noemer 'thuiskopie voor eigen gebruik' of spreken we hier van schending van auteursrecht?   Gelieve uw beweringen te documenteren aan de hand van verwijzingen naar publicaties, weblinks, rechtspraak, enz...
  • Wordt deze manier van werken ondersteund door de directies van de gevangenis en de overkoepelende bibliotheek?
  • Welke apparatuur gebruiken jullie om kopieën te maken? Merk?  Kostprijs? Leverancier?
  • Wat zijn jullie praktijkervaringen op dat gebied? Pro en cons? 

Alvast bedankt voor jullie medewerking.

Mvg,

Lu Thys

Gevangenisbibliotheken Noorderkempen

Weergaven: 80

Berichten in deze discussie

Hallo Luc,

Heel interessante vragen en goed om eens op een overleg te bediscussiëren. Over dvd's kopiëren heb ik nog niet gehoord en ik ben benieuwd naar de mogelijkheden. Ik vroeg naar de ervaring van onze expert Jimmy uit de Hulpgevangenis, waar cd's worden gekopieerd. Hier is zijn antwoord:

"Over het branden van dvd’s kan ik heel duidelijk zijn, films van tegenwoordig zijn rond de 8 gigabyte en dus te groot om op dvd te branden.

Je zou deze wel kunnen verkleinen en iso file  van kunnen maken, maar dan kan je deze alleen afspelen op je pc/laptop volgens mij. Trouwens heb je hier dan ook weer allerhande software voor nodig.

Op een usb stick of externe harde schijf zetten zou ook gaan maar zoals je wel zal weten zijn deze verboden binnen de gevangenis.

In ieder geval zie ik de meerwaarde van een dvd kopiëren niet in. Veel werk en dikwijls zijn deze ook beveiligd tegen kopiëren.

 

Cd’s kopiëren doen wij wel, volledig legaal zolang je de originele versie in huis hebt en de kopie niet buitenshuis gebruikt. Cd’s zijn ook zelden of nooit beveiligd.

Voor het kopiëren zelf vind je allerlei software op internet, denk dat wij cd burning gebruiken.

Het is ook mogelijk om met jouw windows mediaplayer cd’s te branden, maar meestal is dit programma uitgeschakeld binnen de gevangenis.

Cd’s branden binnen de gevangenis is zeker een goed idee en ook kostenbesparend.

 Als het legaal en kostenbesparend is zal de directie zeer tevreden zijn. ;-)"

hartelijke groet,

Bart

Bart,

bedankt voor uw antwoord.

Ik dacht dat Beveren kopieën maakte van hun cd's én dvd's maar nu begin ik te twijfelen. waarschijnlijk kopiëren ze ook maar enkel de muziek cd's. De omzeiling van kopieerbeveiligingen op dvd's lijkt me inderdaad heel tijdrovend en bovendien illegaal.

Ik zal, bij onze volgende bijeenkomst, hierover met Mireille Geerinck spreken. Dan weten we het zeker.

Mvg, Lu

RSS

© 2018   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden