INTERVIEW MET RUDY VAN DE VOORDE, DIRECTEUR-GENERAAL VAN HET GEVANGENISWEZEN

Rudy Van De Voorde begon zijn loopbaan als psychiatrisch verpleegkundige in PZ Sint-Alexius in Grimbergen. Later studeerde hij criminologie en gaf hij zijn carrière een nieuwe wending. “Maar ik pluk nog altijd de vruchten van wat ik in de psychiatrie heb geleerd”, benadrukt hij. Vandaag is Rudy Van De Voorde directeur-generaal van het gevangeniswezen. De link met de (geestelijke) gezondheidszorg is nooit ver weg.

De omstandigheden in het najaar 2018 om te starten als directeur-generaal waren niet ideaal,” steekt Rudy Van De Voorde van wal. “De legislatuur sleepte zich naar haar einde, er waren sociale conflicten en de gevangenisbevolking steeg opnieuw. Het masterplan voor de bouw van nieuwe gevangenissen liep bovendien vertraging op, terwijl er in afwachting al een tijdje niet meer was geïnvesteerd in de bestaande infrastructuur, met alle gevolgen van dien. Het is in zo’n context moeilijk om plaats te maken voor constructieve initiatieven en een positief verhaal. Maar de feiten zijn wat ze zijn en ik wil ze niet inroepen als excuus voor immobilisme.”

“Positief is dat het uitvoeringsbesluit ‘detentieplanning’ er sinds kort is. Voor iedere veroordeelde komt er nu een individueel detentieplan. Dat laat toe om op een meer gestructureerde manier het verblijf in de gevangenis te plannen. Zo kunnen we op maat van het individu iets opbouwen voor een goede re-integratie in de samenleving. We kunnen beter dan vroeger inspelen op individuele noden en ruimte maken voor zinvolle tijdsbesteding, zodat de gedetineerde beter voorbereid is voor elke nieuwe fase in zijn strafuitvoering.”

Ook de penitentiaire gezondheidszorg is aan een hervorming toe. Wat is daar de stand van zaken?

Lees verder

Weergaven: 85

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden