"Mariët Meester bezocht de nieuwe gevangenis in Zaanstad. Gedetineerden krijgen er straks e-books en magnetronmaaltijden. „Kan het wat menselijker?”, vraagt Mariët Meester zich af.

Het Justitieel Complex Zaandam, met duizend 'justitiabelen' de grootste en meest innovatieve gevangenis van Nederland. foto ANP

Op een dag in 2016 werd ik rondgeleid in de gevangenis van de Zuid-Spaanse provincie Málaga, een complex met zo’n twaalfhonderd gedetineerden. Ieder jaar wordt een van hen tijdens een paasprocessie vrijgelaten, het centrale thema van een boek over Andalusië waarvoor ik materiaal verzamelde

...

Tijdens een inleiding kregen we te horen dat er binnenkort iets bijzonders werd ‘uitgerold’: de gedetineerden zouden via een monitor in de cel hun boodschappen kunnen bestellen en hun bezoek plannen.

...

We liepen en liepen weer. Iemand nam het woord ‘detentiefabriek’ in de mond. Toen ik door een raampje in een binnenmuur keek, schrok ik bijna van het kleurrijke beeld: ik zag kastenvol boeken. Een brede figuur in zwart shirt bladerde aandachtig in een boek dat voor hem lag. Een papieren boek is als een huisdier, dacht ik. Je kunt het aaien, je wilt het graag in je buurt hebben. Met een boek neem je een vriend mee naar je cel, iemand van wie je leert hoe anderen het bestaan ervaren. Geldt dat nog steeds als dit heiligdom van kennis wordt gesloten, kunnen e-boeken hetzelfde bewerkstelligen? Een papieren boek is als een kampvuurtje, een e-boek is als de centrale verwarming...."

Lees het hele verhaal

Weergaven: 114

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden