De meeste Belgische gevangenissen hebben een bibliotheek, waar gedetineerden even kunnen ontsnappen aan de dagelijkse routine. Maar het bevordert ook hun re-integratie. In Sint-Gillis worden elke dag veertig exemplaren van Metro verdeeld. 
Een gevangene zonder werk of andere activiteiten brengt 22 uur per dag door in zijn cel. Het enige moment van ontspanning is de wandeling. Sinds augustus wordt Metro verdeeld in de gevangenis van Sint-Gillis. «De gevangenen mogen een exemplaar meenemen naar hun cel», benadrukt directeur Karim El Khmlichi. De betalende kranten mogen ze alleen in de bibliotheek lezen. «Metro is heel populair bij de gedetineerden», zegt de directeur, die tevreden is met het initiatief dat gefinancierd wordt door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. Monique Raaffels, algemeen directrice van Metro, is blij dat haar krant zorgt voor een moment van ontspanning en informatie, «net als buiten de gevangenismuren».
HOU JE GEEST BEZIG
De gevangenen in de bibliotheek zijn duidelijk enthousiast. Ze mogen er een uur per week naartoe, volgens een beurtrol tussen de verschillende vleugels. «De bib is een gelegenheid om even uit onze verouderde cellen te komen», zegt Hicham, die al 17 maanden in Sint-Gillis zit. In afwachting van zijn rechtszaak in hoger beroep mag hij nog niet werken. «In de gevangenis moet je op alle mogelijke manieren je geest bezighouden. Dat is heel belangrijk, want de tijd gaat hier traag vooruit. Boeken en kranten lezen in de bibliotheek of in onze cel is ook een voorbereiding op onze vrijlating.»
Lees verder...  (Bron: Metro NL, Do. 08 Mar. 2018, pg3)

Weergaven: 92

© 2019   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden