Ik ben met enkele verenigingen een project aan het opstarten in verband met het schenken van boeken aan gevangenisbibliotheken. Het ontbreekt ons aan alle ervaring op dit gebied, maar er is wel een grote bereidheid.

Wij zouden graag een aantal boeken schenken, zowel dubbels uit onze eigen collecties als speciaal voor dit project aangekochte boeken.

Graag de praktische manier waarop we zouden moeten te werk gaan.

Onze eerste vragen zijn:

- contactadressen?

- te volgen procedure?

- welk soort boeken zijn toegelaten, welke niet?

Ik zou heel dankbaar zijn om hier wat meer informatie over te lezen.

 

Weergaven: 873

Berichten in deze discussie

Hallo Christian,

cadeaukes? Dat klinkt als kerstmis :)

Ik volg voor de openbare bib van Leuven de Hulpgevangenis- en de Centrale gevangenisbib van Leuven. Beide bibliotheken zijn qua collectie  goed voorzien, dus andere gevangenisbibliotheken zullen meer van je gulheid kunnen genieten. Anderstalige boeken (niet Frans, Duits of Engels, maar): Arabische en Oost-europes talen zullen overal gevraagd zijn, maar heb je die in je aanbod?

Verder bestaat er geen censuur in de gevangenisbib en kan je best met de verantwoordelijke per gevangenis contact opnemen en een boekenlijst doorsturen. Als je wil, stuur ik een e-maillijst door van onze collegagroep van gevangenisbibliothecarissen. Je kan me rechstreeks bereiken op bart.dils@leuven.be

grts,

Bart

Bedankt Bart!

Ik bespreek het met mijn mensen en neem contact met je op.

Hartelijke groet,

Christian

Beste Christian,

In het verleden bestonden de gevangenisbibliotheken inderdaad uit 'giften': mensen die tweedehandsboeken gaven aan een gevangenis. Sinds 2008 is er een paragraaf in het Vlaams 'participatie-decreet' gekomen. Er werden convenanten opgesteld tussen Vlaanderen en de steden en gemeenten met een gevangenis op het grondgebied. Sindsdien zijn g-bibs professioneel gerund en gebeuren er geregeld aankopen. Tweedehandsboeken van gulle schenkers zitten soms meer in de weg dan dat ze helpen. Maar ik wil jouw vraag meenemen naar een volgende samenkomst van de 'collegagroep' gevangenisbibmedewerkers en het voorleggen. (Bart Dils zit daar ook bij.)  Belangrijk: preciseer eens welke boeken je in de aanbieding hebt?

Beste Frederik,

Hartelijk dank om hier aandacht aan te geven.

Daar ik zelf ook enkele bibliotheken meebeheer in verenigingen, besef ik maar al te goed dat legaten en giften vaak meer werk opleveren dan nut hebben.

In ons project gaat het om een beperkt aantal nieuwe boeken, dus geen tweedehands.

We hebben 13 ongeveer identieke pakketten samengesteld van rond de 15 nieuwe boeken elk.

De boeken werden door onze lezers geselecteerd als nuttig om gedetineerden die zich voorbereiden op een nieuw leven buiten de gevangenis, een positieve, geïnspireerde en gemotiveerde instelling mee te geven.

De pakketten omvatten telkens een 10-tal delen van de Agni Yogareeks (inspirerende tekstjes), het boek The Power of the Heart (Nederlandse versie), Meester Philippe (spiritualiteit), Paranormaal zijn we allemaal, 1000 boeddhistische wijsheden.

Aangezien de schenkers deze boeken meestal hebben aangekocht speciaal voor dit project, zou het handig zijn te weten in welke gevangenisbibliotheken ze welkom zijn.

Of eventueel een centraal adres waar alles zou kunnen afgegeven worden, want jullie hebben misschien een systeem van onderling verkeer,

Met dank en vriendelijke groet,

Christian

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden