Dan krijgt een mens al eens 3,5 uur spreektijd voor een geïnteresseerd bibliotheekpubliek dat 20 euro werkingsmiddelen overheeft om naar hem te komen luisteren in de bibliotheekschool van Gent en wat doet hij dan?  Hij maakt er een afvalrace-monoloog van en gaat maar liefst 5 uur door met slechts één korte pauze.  

Net zoals bij elke goede presentatie werd het steeds interessanter en relevanter voor bibliotheken. Omdat ook bibliothecarissen al eens een trein moeten halen en/of hun kroost eten moeten geven heeft de meerderheid van de 18 aanwezigen het interessantste dus noodgedwongen gemist  Een dikke pluim voor iedereen, gezien de eersten pas rond 17:30u bedachten dat ze dringend elders moesten zijn!  

Rond 18:30u heb ik aan de laatste twee moedige zittenblijvers het allerlaatste deeltje, met mijn persoonlijke toekomstvisie bij het hele e-boekenverhaal, in een afgedrukte versie meegegeven en samen met mijn mond de laptop gesloten.  De andere aanwezigen zullen dit nog via de post ontvangen, samen met het vormingsattest van de bibliotheekschool, maar het zit dus ook mee in de presentatie.

En dan ben ik er hier en daar nog snel over gegaan en heb ik veel te weinig ruimte gelaten voor vragen en debat.  Om deze zeer uitgebreide presentatie comfortabel te kunnen geven lijkt 6 tot 8 uur dus blijkbaar aangewezen.  Of we maken er een driedelige reeks van.

De presentatie is geen klassieke presentatie met kernwoorden, die zonder de bijbehorende uitleg niet begrepen kunnen worden.  Het is een heus naslagwerk met kernachtige volzinnen geworden, waarin ik alle nieuwe ontwikkelingen m.b.t. e-boeken in een duidelijke en overzichtelijke structuur heb proberen te gieten, aangevuld met relevante tweets, citaten en links.

Lees  e-books: the story zo snel mogelijk, want ik heb me voorgenomen om dit regelmatig te actualiseren met nog meer e-boekennieuws.  En de laatste maanden draait de e-boekenwereld op volle toeren :-)

Laat zeker ook iets weten als je fouten of ondertussen achterhaalde informatie tegen zou komen. Via de inhoudsopgave kan je makkelijk doorklikken naar de verschillende onderdelen, als je liever niet alles (in één keer) wil lezen.

Op dinsdag 17 maart organiseert Bibnet een breed sectormoment over de toekomst van 'e-boeken in de bib'.  Een uitnodiging volgt in de volgende Focus.  

Om met onze sector het debat over e-boeken te kunnen voeren is het belangrijk dat we geïnformeerd zijn over welke mogelijkheden en beperkingen de technologie ons biedt, wat er leeft op de markt en vooral ook met welke diverse modellen de bibliotheekwereld e-boeken uitleent.  Ik hoop hier met dit naslagwerk en de lezing toe bij te dragen.  Veel lees-, kijk- en denkplezier!

O ja: de presentatie is gemaakt in Google Drive en kan je dus online lezen.  Als de link wegens een trage internetverbinding niet zou werken, dan kan je ook de Powerpoint-versie downloaden: deel 1 en deel 2.

Weergaven: 481

Berichten in deze discussie

Ja, Tim, dat was me de lezing wel! Probeer je na binge drinking en binge watching een nieuwe trend te lanceren? Alleszins hartelijk dank voor het zeer informatieve overzicht. 

Bedankt om de presentatie beschikbaar te stellen!

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden