Beste, 

Louter ter informatie geef ik graag wat verduidelijking bij een aantal vervelende elementen in de leesomgeving van de app (zowel Android als straks op Apple) en de online reader.  De verduidelijking kan wat meer technisch zijn maar het goede nieuws is dat we zicht hebben op een oplossing. 

Ik verontschuldig mij voor deze ietwat langere post maar het is bedoeld als achtergrond informatie.

In onze release notes hebben we het moeten vermelden:

- De leespositie wordt, bij het verlaten van de leesomgeving, onthouden op niveau van het hoofdstuk en niet per pagina.

- Het draaien van het toestel terwijl de reader openstaat, kan ertoe leiden dat de reader de leespositie herpositioneert naar een ander hoofdstuk. 

- De leesbalk onderaan volgt niet proportioneel de verplaatsing in het boek en laat niet altijd toe om te herpositioneren. 

- Sommige e-boeken (“fixed layout epubs”) tonen zich niet geheel conform de vormelijke vereisten voor een e-boek. Dit kan gaan van de cover tot de tekstgrootte die niet kan aangepast worden. Zo kan er ook een probleem met de nachtmodus zijn: het leesscherm is zwart.

Hoe komt dit? 

Het eigenlijke lezen gebeurt in een leesomgeving die ontplooid wordt met het software pakket Readium  (http://readium.org). Dit pakket is een initiatief en wordt gesponsored door IDPF, het International Digital Publishing Forum, vandaar dat het het vertrouwen kreeg van de uitgevers voor ze in ons project stapten. Readium is echter relatief jong en voor onze leverancier Pyxima was het ook nieuw om te implementeren in hun DAISY Online Delivery Protocol omgeving.  Een alternatief dat al meer is gebruikt (Monocle) kreeg omwille van de beveiligingslekken het vertrouwen van betrokken uitgevers niet. Zelf de leesomgeving (een epub interpreter) van scratch ontwikkelen, zou ons minstens een jaar verder doen uitkomen en zou veel meer kapitaalsinvestering hebben vereist.  Software zoals iBooks van Apple of bv. Kindle waren ook geen alternatief omdat ze niet kunnen gebruikt worden voor een "leenomgeving"... 

Readium kan zowel voor Android als Apple (als straks Windows8) gebruikt worden en voorziet de standaard leesfuncties zoals bladeren, index, lettergrootte aanpassen, dag/nacht visie. De Readium omgeving laat nu voorlopig echter niet toe om de leespositie op bladniveau te bepalen.  Dit is inderdaad een groot gemis voor een comfortabele leesomgeving (al hebben we het ook in andere leestoepassingen gezien).  Gerelateerd aan dit gegeven is het gevolg dat de leesbalk niet goed werkt.  Eens je goed aan het lezen bent, mag dat het plezier niet bederven, maar het is telkens weer vervelend als je het lezen terug wil oppikken. 

De app ontwikkelaar heeft dit gemis ook maar kunnen vaststellen, maar ondertussen is er zicht op een oplossing die we wellicht voor de zomer kunnen activeren.   

Daarnaast heeft Readium het ook moeilijk met het feit dat niet alle epubsbestanden de epub grammatica correct/op dezelfde wijze toepassen.  Bij het merendeel gaat het goed, bij een aantal heeft hij het moeilijk. De aard van de afwijkingen brengen we in kaart en dan gaan we zien hoe we ze kunnen opvangen. 

Tenslotte hebben we (weliswaar te laat) moeten vaststellen dat de Online Readium omgeving een aantal functies en technieken gebruikt die door de meest gebruikte browsers niet of anders worden voorzien. Ook hier brengen we nog verder in kaart waar het precies om kan gaan en hoe op te vangen.  Het is om deze reden dat de online reader niet altijd werkt of vlekkeloos werkt.  De beste resultaten hebben we blijkbaar in de Chrome browser.

Ondanks deze moeilijkheden blijft de Readium omgeving de meest veelbelovende om op te nemen in een lange termijn structurele e-boek voorziening: het is een open source pakket, er zit een ontwikkelingscommunity achter, het ondersteunt nu al epub3 (de volgende e-boek standaard) en het ondersteunt het automatisch omzetten van tekst in spraak. Die laatste functies kunnen we binnen onze omgeving helaas nog niet activeren, maar is dus wel mogelijk. Ook zijn wij hier in Vlaanderen niet de enige die met de huidige tekorten van Readium geconfronteerd worden :-)

Zoals gezegd hebben we er goed oog op dat we problemen met de leespositie opgelost hebben nog voor de zomer.  We bevestigen dat hier kortelings. 

 

Weergaven: 252

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden