Wikipedia-oprichter Jimmy Wales strijdt tegen fake news met WT:Social: "Geïnspireerd op Facebook zonder advertenties”

Wikipedia bestaat vandaag 19 jaar. De online-encyclopedie wordt wereldwijd beschouwd als dé referentie voor mensen die informatie zoeken over een bepaald onderwerp. De oprichter van Wikipedia, Jimmy Wales, maakt zich zorgen over de manier waarop Facebook en Google het internet misbruiken om grof geld te verdienen. “Als je niet betaalt voor een bepaalde dienst, dan zijn je gegevens het product”, zegt hij tijdens een exclusief interview aan VRT NWS. Wales geeft in mei een lezing op het technologiefestival AND& in Leuven.

ls je ooit een paper of artikel hebt geschreven, is de kans groot dat je, in je zoektocht naar informatie, Wikipedia hebt geraadpleegd. Wikipedia is een online-encyclopedie die overal in de wereld gebruikt wordt. Wat Wikipedia uniek maakt, is dat de artikels door zogenoemde “Wikipedians” geschreven worden, mannen en vrouwen die vrijwillig een bijdrage leveren op de website. 

Kennis delen met de wereld

“Deze aanpak was best wel uniek toen we de website 19 jaar geleden lanceerden”, zegt Jimmy Wales. Hij richtte in 2001 Wikipedia op, samen met Larry Sanger en Ben Kovits. “Het idee achter Wikipedia was dat iedereen op het internet het recht heeft op kennis. En wij wilden die kennis voor iedereen beschikbaar maken”, legt hij uit.

"In die tijd werkten veel softwareontwikkelaars samen om gratis software te ontwikkelen. Dat idee wilden we overzetten op onze site." Wales koos er bewust voor om geen reclame te plaatsen op de website van Wikipedia. En om zijn onafhankelijkheid te bewaren, koos hij ervoor om niet te werken met advertenties, maar met donaties van sympathisanten. 

Lees verder

Weergaven: 68

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden