Wikipedia moet vrouwelijker worden. Een groep vrouwelijke schrijvers van de online encyclopedie is een actie gestart.

Er staan te weinig „vrouw-gerelateerde onderwerpen” op Wikipedia. Dat schrijft de online encyclopedie vrijdag in een persbericht. Uit een onderzoek uit 2015 blijkt dat slechts 12 procent van de Wikipedia-bewerkers vrouw is. Daardoor blijven „onderwerpen die traditioneel door vrouwen belangrijk worden gevonden” volgens Wikipedia onderbelicht.

Volgens Sandra Fauconnier, Wikipedia-bewerkster sinds 2003, is er een tekort aan artikelen over zogenoemde ‘zachte’ onderwerpen. „Het barst van de enorme stukken over computerspellen. Artikelen over eten of beeldende kunst zijn vaak veel korter. Als ze er al zijn.”

Lees verder op nrc.nl ....

In de aanloop naar Internationale Vrouwendag op 8 maart vragen vrijwilligers van Wikipedia daarom extra aandacht voor de vrouw. Doel van het Gendergap-project is om meer artikelen over vrouwen op Wikipedia te krijgen maar ook om meer vrouwen zelf aan het schrijven te krijgen. Er zijn bijeenkomsten - zoals op 8 maart de Art+Feminism workshop in Brussel - maar ook online kunnen zowel beginnende als ervaren Wikipedia-bewerkers hun steentje bijdragen.

Lees verder op Knack.be ...

Weergaven: 103

Berichten in deze discussie

Dag Geert,

zeker een bedenking om mee te nemen in de uitrol van projecten.

Weet jij of er een (Nederlandstalige) handleiding bestaat voor het schrijven van een artikel?

Wikimedia gaf vorig jaar een korte sessie binnen het Brussels netwerk maar een klassieke handleiding was niet voor handen. Daarom heb ik volgend filmpje aangemaakt: https://youtu.be/7TP6uc2e6tI

Digitale groeten,

Hilde

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden