Informatie toevoegen aan een online encyclopedie i.p.v. aan de bib zelf?

Ligt samenwerking tussen openbare bibliotheken en Wikipedia voor de hand?

Nederlandse pilootbibliotheken onderzochten dit samen met de KB met succes.

Samenwerking is logisch, want de KB, bibliotheken en Wikipedia zijn allemaal relevante spelers in het informatielandschap. Samenwerking kan alleen maar leiden tot  versterking van elkaar.

Het is waar dat de bib met het project informatie toevoegt op een andere plek: Wikipedia. Maar

daar moet de bib los van komen. Het gaat om: zijn waar de gebruiker is, informatie leveren waar de gebruiker informatie zoekt. Het gaat om het verrijken van het informatielandschap.’

 

Waarom samenwerken?

  • Van collectie naar connectie: bibliotheken ondersteunen in het vinden van hun rol in het vernieuwde informatielandschap, waar het niet langer draait om het beschikbaar stellen van kennis en informatie, maar om mensen hier zelf ook een rol in de geven.
  • Stimuleren betrokkenheid lokale omgeving: de bib speelt een steeds grotere rol in het vormgeven van de lokale identiteit. De bib nodigt de lokale gemeenschap uit om zelf verbindingen te leggen en informatie toe te voegen, en daarmee bronnen persoonlijker en interessanter te maken voor henzelf en voor andere bibgebruikers.

 

Dat een samenwerking tussen bibliotheken en Wikipedia voor de hand ligt, blijkt uit het feit dat ze veel gemeenschappelijk hebben:

  • Gedeelde missie: het samenbrengen van mensen en informatie, om hiermee de samenleving slimmer, vaardiger en creatiever te maken.
  • Het zijn beide plekken om (regionale) informatie en geschiedenis te ontdekken.
  • Het zijn beide partners voor het onderwijs
  • Ze werken beide met vrijwilligers
  • Ze zijn beide facilitators van burgerparticipatie en cocreatie.

 

Samenwerking ligt dus voor de hand. Middels dit project proberen ze dus laagdrempelige handvaten te bieden zodat een samenwerking in de toekomst steeds vanzelfsprekender en structureler wordt.

 

Een fotodag is laagdrempelige instap om een eerste samenwerking met Wikipedia gestalte te geven. Om de Meer informatie over de resultaten en de ervaringen van de pilotbibliotheken (artikel Bibliotheekblad nr 7 p.34-35).

 

Wikimedia Menukaart

Dit is een levend document waarin vanuit Wikimedia Nederland een overzicht wordt geboden van mogelijke op te zetten Wikipedia activiteiten, wat je hiervoor nodig hebt en of het een laag- of hoogdrempelige activiteit is. 

Weergaven: 128

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden