Verhoog mee de online aanwezigheid en zichtbaarheid van het erfgoed in Vlaanderen

Met Wiki Loves Heritage wil de Vlaamse overheid samen met Wikimedia België de online aanwezigheid en zichtbaarheid van het erfgoed in Vlaanderen verhogen. Door in te zetten op open platformen zoals Wikipedia en Wikimedia Commons verhoogt ook de participatie en het hergebruik.

Wiki Loves Heritage nodigt erfgoedbeheerders en -organisaties, erfgoedgemeenschappen en -liefhebbers, fotografen en Wikipedianen uit om samen het erfgoed en de erfgoedzorg online te ontsluiten.

Om hun initiatief kracht bij te zetten, koppelen ze aan het project een fotowedstrijd
 Lees meer

 

Hoe kan je als vrijwilliger bijdragen aan Wikipedia en Wikimedia?

Over het erfgoed in Vlaanderen is vaak weinig of onvolledige informatie te vinden op Wikipedia. Houd je van erfgoed? Gek op schrijven? Zot van fotografie? Of een beetje van alles?

Dan kan je ons helpen:

  • schrijf of verbeter artikelen op Wikipedia;

  • verrijk Wikipedia door afbeeldingen, geluidsbestanden of video’s onder een vrije licentie te uploaden.

  • doe mee aan onze fotowedstrijd!

Fotowedstrijd

Iedereen kan deelnemen door foto's te maken van erfgoed in Vlaanderen. Het doel van de wedstrijd is om de foto's te uploaden in Wikipedia's beeldbank en op die manier de online beschikbaarheid te vergroten. De deelnemende foto's worden onder een vrije licentie geüpload. De vrije licentie zorgt ervoor zodat de beelden gebruikt kunnen worden op Wikipedia en daarbuiten.

De fotowedstrijd loopt van midden juni 2018 tot in het 15 november 2018.  Lees meer

Hoe kan je als erfgoedbeheerder, -organisatie of gemeenschap bijdragen aan Wikipedia en Wikimedia?

Als erfgoedorganisatie kan je eigen content uploaden op Wikimedia Commons of je doet beroep op het publiek om je hierbij te helpen. De mogelijkheden zijn talrijk: van het organiseren van een schrijfsessie over de deuren openzetten voor fotografen tot het organiseren van een erfgoedwandeling

Op die manier presenteer je je erfgoed aan een breed en nieuw publiek, meesurfend op het bereik en de impact van een van de bekendste en meest gebruikte websites ter wereld. Vele erfgoedbeheerders wereldwijd werken nu al samen met Wikimedia: van de British Library tot het Tropenmuseum in Amsterdam.

Om ons initiatief kracht bij te zetten, is aan het project een fotowedstrijd gekoppeld. Met de fotowedstrijd willen we erfgoedbeheerders aansporen om fotografen – zowel amateurs als professionals - in hun huizen uit te nodigen. Je kiest zelf hoe je de fotowedstrijd invult: een selectie toegankelijk maken voor fotografen, een fotografieworkshop, een Wikipedia-schrijfsessie, een erfgoedwandeling of -zoektocht, het vrijgeven van content, enz. Kies een formule die past bij de aard van jouw erfgoed. Open de deuren gedurende de hele periode of organiseer een of meer activiteiten onder begeleiding van je staf. Lees meer

Organisatie

Wiki Loves Heritage is een initiatief van de Vlaamse overheid en Wikimedia België, in samenwerking met PACKED vzw, in het kader van het Europees Jaar voor Cultureel Erfgoed 2018. Lees meer

Weergaven: 124

© 2022   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden