Waakzaam Vaderland: dat is een dubbellezing uit twee bundels, door twee dichters. Met uitgesproken meningen over ons land. Over onze landgenoten. Over het hier en het nu. Zijn er nog blaffende honden in de poëzie, nu België op zijn kant ligt? Waarom is impasse het Woord van het Jaar? En kan de poëzie nog iets toevoegen aan het maatschappelijk debat? 

Van Maarten Inghels (1988) verscheen eind 2008 zijn debuutbundel Tumult in de Sandwich-reeks onder redactie van Gerrit Komrij. De lovende recensies stapelden zich op: “In de bladstille Vlaamse letteren de meest opmerkelijke debutant sinds jaren” schreef Humo. Hij is coördinator van de Eenzame Uitvaart in Antwerpen en werd in 2009 door het weekblad Knack uitgeroepen tot ‘toekomst van Antwerpen’. Ook trad Inghels sinds de editie van 2010 al twee maal als curator op voor het internationale Felix Poetry Festival in Antwerpen. Zijn tweede dichtbundel Waakzaam verscheen in het voorjaar van 2011 bij De Bezige Bij Antwerpen en kaart de impasse aan; in kritische verzen stelt hij vragen bij de revoluties, onze sloganeske identiteitscrisis en de frivoliteitscultuur. “Inghels weet precies zijn vingers op de zwerende plekken van onze maatschappij te leggen. Vlammende betogen, prozagedichten waarbij je moet happen naar adem, die je doen knikken en instemmen. Die je tegelijk een ongemakkelijk gevoel geven. Die je een beetje beschaamd doen grinniken.” (Passionate Magazine) www.maarteninghels.be

 
Max Temmerman (1975) zoekt, de dertig voorbij, in grondlagen en rimpels naar wat origineel is en wat namaak, naar wat voorbij is en wat blijft, naar de grenzeloosheid van België. De dag en de eeuwigheid, het land en de vader, het begin van de cirkel. Bieden ‘schimmelige herinneringen’ aan flamingante paters, de vaporetto’s van Venetië, Jimmy Stewart en Brel genoeg ...verzet? Temerman dicht aan zijn eigen bestaansminimum, op ‘zo vermetel weinig grond’, en is blij dat de lente weer is gehaald. Max Temmerman is directeur van cc De Kern in Wilrijk en voormalig projectcoördinator bij Antwerpen Boekenstad. Hij regisseerde meerdere literaire voorstellingen en events, oa Broere (Bart Moeyaert) en Boest (dichtersshow met 9 Vlaamse dichters). Vaderland (verschijningsdatum: 18 juni 2011)  is zijn debuut.

www.uitgeverijvrijdag.be

"Deze poëzie jubelt van de lyriekloosheid, lezer – en als lyricus zeg ik u: dat is bepaald weldadig." (Benno Barnard)


Interesse in deze meerstemmige lezing die nuance plaatst boven tegenstellingen? De dag van morgen boven gisteren en vooral: het publiek boven al de rest? Inghels en Temmerman gaan zorgvuldig de confrontatie aan. Met bezorgdheid voor het land, liefde voor de literatuur en bovenal: mededogen. Voor zichzelf, elkaar & het hooggeëerde publiek van hongerige poëzieliefhebbers.

 

Praktisch:

Periode: ongelimiteerd (& ook overdag)

Duur: minimaal 60 min.  (dubbellezing & interactie met het publiek)

Uitkoopsom: 400 euro + vervoersonkosten vanuit Antwerpen.

Info en contact:

post@maarteninghels.be en/of maxtemmerman@skynet.be

(prospectiemogelijkheid: Temmerman & Inghels staan beiden -afzonderlijk- op ZuiderZinnen (zondag 18 september 2011), Waakzaam Vaderland is op 2 oktober te zien in Sint-Niklaas en op 26 november in het Poëziecentrum te Gent.

Auteursportretten en beeldmateriaal (oa covers) zijn op eenvoudig verzoek verkrijgbaar.

 

Met oprecht vriendelijke groet

Maarten Inghels & Max Temmerman

 

Weergaven: 40

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden