NU BESCHIKBAAR

Geschiedenis is een werkwoord - tweede editie
Een inleiding tot historisch onderzoek

Violet Soen

  • Geschreven voor eerstejaarsstudenten geschiedenis
  • Theorie en voorbeelden bij alle stappen in het historisch onderzoek
  • Reflecties over de rol van geschiedenis in wetenschap en maatschappij
  • 'Test jezelf'-sectie na ieder hoofdstuk
  • Nieuw in deze tweede editie: aandacht voor ‘applied history’

Dit boek brengt je achter de schermen van het historisch onderzoek. Het maakt duidelijk wat historici doen, hoe ze dat doen, en waarom ze dat doen.

Historici willen antwoorden vinden op vragen over mens en maatschappij in het verleden. Tijdens hun onderzoek volgen ze een aantal spelregels. Eerst beoordelen ze op een kritische manier getuigenissen uit eerste hand, of dat nu teksten, interviews, beelden of artefacten zijn. Vervolgens analyseren ze de historische context en vergelijken ze hun bevindingen met resultaten van anderen. Ten slotte komen ze tot nieuwe historische inzichten in een boeiend geschreven onderzoeksverslag. Daardoor zijn geschiedkundigen voortreffelijke vorsers, verhalenvertellers en schrijvers.

Naast een inleiding op de historische kritiek en methode, reflecteert dit boek op de rol van geschiedenis als wetenschap: wat zijn de trends en debatten in de geschiedschrijving? In hoeverre kunnen historici kennis over het verleden bereiken? En welke rol hebben historici in de maatschappij? Ook hier wordt duidelijk dat geschiedenis een werkwoord is; je kan ermee aan de slag.

€ 29,50, ISBN 9789462702806
17 x 23 cm, Paperback, 384 p.
Nederlands
Doorblader de inleiding en personenregister >


BESTEL >

Weergaven: 13

© 2022   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden