Gust Van Brussel, Vlaanderens
best bewaarde literaire geheim?
Heruitgave Vlaamse roman De cyclamenman
speciaal voor de Nederlandse markt (maar daarom niet minder belangrijk voor Vlaanderen)
De gevierde Antwerpse schrijver en dichter Gust Van Brussel (88 jaar) maakt met zijn laatste uitgave De cyclamenman voor het eerst de stap naar Nederland.
Van Brussel en uitgeverij Booklight brengen gezamenlijk een herziene uitgave van De Cyclamenman op de Nederlandse markt. “Het is geen vertaling, maar de originele Vlaamse tekst voorzien van verklarende voetnoten,” aldus uitgever Suzanna van der Laan. “Omdat het poëtische proza van de schrijver zo het best tot z’n recht komt.” Tot nu toe waren de boeken van Van Brussel in Nederland niet te krijgen. “Het is daarom hoog tijd dat Nederland kennis kan maken met zijn werk. ”
Gehuldigd
Gust Van Brussel (Antwerpen, 1924) schreef een groot aantal romans en dichtbundels. De Cyclamenman is zijn 23ste roman, welke voor het eerst verscheen in 2010 bij uitgeverij De Graal uit Turnhout. Ter gelegenheid van die verschijning werd Van Brussel door het stadsbestuur van Antwerpen gehuldigd voor zijn oeuvre.
De cyclamenman is het meest autobiografische werk van Van Brussel. De hoofdpersoon is John Cardoen, een jonge Vlaamse dichter die opgroeit in een residentiële wijk bij Antwerpen. John is getekend door een onverwerkt oorlogstrauma. In 1943 maakt hij het verwoestende bombardement op Mortsel, bij Antwerpen, van dichtbij mee. Hij weet een meisje te redden uit een van de ingestorte scholen en helpt samen met zijn zus een dag later de vele verminkte kinderlichaampjes te bergen.
John heeft grote moeite met de hautaine en elitaire houding van zijn omgeving. Hij vlucht in zijn gedichten en lijkt zich alleen nog thuis te voelen in de oude serre naast zijn ouderlijk huis, waar hij cyclamen kweekt. Hij krijgt een intense liefdesverhouding met zijn buurmeisje Pat, maar de vraag is of hun liefde stand houdt in een wereld waar stand en etiquette als het grootste goed worden ervaren.
Boekgegevens
De Cyclamenman is vanaf 31 mei verkrijgbaar in de boekhandel en via www.booklight.nl
Paperback, 320 pagina’s, € 19,95, isbn 978 94 91472 25 1 / ePub, € 9,95, isbn 978 94 91472 26 8
Ook via Centraal Boekhuis, Boek.be en Biblion
Gust van Brussel (1924), dichter en romanschrijver en tot 1984 hoofdafdelingschef van een grote bank, schreef op zijn 85e een grootse liefdesroman, De Cyclamenman. Deze, zijn 23e roman, uitgegeven bij de Graal, werd op 19 oktober 2010 gepresenteerd in het stadhuis van Antwerpen, waar de stad zijn auteur eerde voor 50 jaar romanschrijverschap. Nu, bijna 3 jaar later, brengt de auteur samen met uitgeverij Booklight een herziene en speciaal voor de Nederlandse markt van voetnoten voorziene editie uit van deze grote, moderne roman over de liefde van John en Pat.
Recensent Paul van Leeuwenkamp in zijn artikel Bij het einde van de Graal, de inmiddels opgeheven kleine uitgeverij die tussen 2002 en 2010 7 romans en 2 dichtbundels uitgaf van Gust van Brussel.
Van De Cyclamenman had ik met waardering het typoscript gelezen en bij de huldiging van Van Brussel in Antwerpen, waarbij de roman gepresenteerd zou worden, sprak ik die waardering uit.. (…)
Door de evenwichtige opbouw van het verhaal trok de roman mij langzaam maar zeker het verhaal in, naar de opgroeiende John, de hoofdpersoon. Een aantal aspecten had wat verder kunnen worden uitgewerkt – het voetballen en hardlopen, het schrijven van de eerste gedichten en de reden dat ze geschreven werden – maar dat idee komt vanuit biografische nieuwsgierigheid, want het is duidelijk de roman sterk autobiografisch getint is. Blijkbaar wilde de roman zelf sneller naar het verhaal van John en Pat, want daar gaat over en dat verhaal is al lijvig van zichzelf.
Ondanks alle verschillen dringt een vergelijking met Het Land van Herkomst van Du Perron zich op. Het beoordelen van de historische waarde van De Cyclamenman laat ik aan Belg of historicus, maar het is duidelijk dat ook hier het verloren land van jeugd en onschuld het belangrijkste decor vormt, en al heeft dat decor de kleuren van een ander werelddeel, het is wel dezelfde tijd en de politieke ontwikkelingen en maatschappelijke veranderingen, de teloorgang van een voorbij gestreefde elite zijn als in het boek van Du Perron. Ook doet het mij denken aan Ontmoeting in de zonnewende van Johan Daisne, maar die associatie komt vooral door de poëzie; het boek van Daisne is vooral sfeer, een toon, en bij Van Brussel, die altijd dichter is, ook wanneer hij zich beperkt tot proza, is toon en sfeer altijd een belangrijk aspect.
Het eerste deel van het verhaal, het verhaal van John, is vooral aangrijpend door het historische bombardement van Antwerpen, waardoor de hoofdpersoon voor zijn verdere leven getekend wordt. De verontwaardiging, de woede, de machteloosheid, de vragen en vooral ook de desillusie over de menselijke beschaving, de christelijke naastenliefde, John draagt het de hele roman, zijn hele leven mee.
Het tweede deel van het verhaal, het verhaal van John en Pat, is spannend, ook omdat de verhouding tussen John en Pat tot het laatste onzeker blijft. En toch is het decor van dat verhaal minstens even belangrijk en aangrijpend, want dat decor maakt heel tastbaar dat er altijd jeugd was die een eigen weg ging, tegen de gangbare moraal en gebruiken in, en niet slechts vanaf de revolte van de zestiger jaren. De kleine, elitaire gemeenschap waarin de getekende John eigengereid zijn weg zoekt, wordt getoond als in de helle flitslichten van een fotorapportage.
(…) is De Cyclamenman een waardevolle, aansprekende, interessante roman. (…)
--------------
De nieuwe uitgave van Booklight is speciaal voor de Nederlandse markt voorzien van voetnoten.
In oktober 2010 verscheen De Cyclamenman van de toen 86-jarige auteur bij uitgeverij de Graal. Bij die gelegenheid werd Van Brussel geëerd door de stad Antwerpen voor 50 jaar schrijverschap.
Het Nieuwsblad maakte een prachtige diavoorstelling van de huldiging
http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157625075041879/show/
En Van Brussel kwam in diverse tv-programma's:
http://www.atv.be/onder-cover/onder-cover-23-november-2010 (tijdschuif op 8.15 minuten) "Gust van Brussel is een fenomeen."
http://www.atv.be/item/de-visioenen-van-jacques-weiniger
Voor het uitstekende essay van Paul van Leeuwenkamp over de 23 romans en de 9 levens van
Gust van Brussel, zie aub:
http://www.meursam.nl/paul_van_leeuwenkamp.htm En welke zijn de romans?:
http://www.meursam.nl/romans_van_gust_van_brussel1.htm uitgever
Tags:
Welkom bij
Kenniskantoor
39 leden
46 leden
52 leden
40 leden
144 leden
165 leden
43 leden
177 leden
© 2024 Gemaakt door Kenniskantoor. Verzorgd door