KERSTMIS, een keerpunt naar het licht.

Na een tijd van steeds langer durende nachten, korte, al snel donker wordende dagen, komt na Kerstmis heel langzaam het licht weer terug. Licht en donker, het is een cyclus, ook in het persoonlike leven.

Een mooi kinderboek wat aanknopingspunten biedt om dit theme bespreekbaar te maken, is het boek: Fyra & Lumi – de sterbron van Luminosa.

Dit boek is in Nederland gerecenseerd door Biblion en aangekocht voor de Nederlandse bibliotheken. Het  valt op door eigentijds taalgebruik, ruime opzet en makkelijk leesbaar lettertype. Het verhaal bevat bijzondere, betekenisvolle namen, is spannend en magisch en heeft diepgang.

Het verhaal

gaat over het vuurvliegje Fyra dat op de vuurvliegenschool wordt gepest omdat ze geen licht geeft. Het kenmerk van een vuurvlieg is nu eenmaal dat hij licht geeft. Maar bij Fyra blijft het donker. Ze kan de weg niet vinden in het donker en haar leven wordt nog donkerder omdat ze buiten de groep staat en wordt gepest. Letterlijk en figuurlijk komt ze tot overmaat van ramp terecht in een donkere grot waar ze omringd wordt door Rotsbrommers die haar dreigen te verorberen. Dan ziet ze een groen licht wat afkomstig blijkt te zijn van Lumi, die in zijn Spees-sjeezer het universum aan het verkennen is. Hij is afkomstig van de planeet Luminosa. Samen stappen ze in zijn Spees-sjeezer. Lumi laat zien hoeveel planeten en sterren er zijn en hoe groot het universum is. Maar er dreigt gevaar. De Arkans zijn onderweg om Luminosa te vernietigen. Alleen een wezen dat niet van Luminosa komt, zou dat kunnen voorkomen. Fyra krijgt instructies van de feeën uit het Rijk van de blauwe sterrenzee. Ze weet nu hoe ze, door alleen positief te denken en te handelen vanuit haar hart, een unieke  kracht kan ontwikkelen. Met die kracht kun je alles aan. Daarmee kun je de angst laten verdwijnen en zelfs de Arkans verslaan.

Tenslotte blijkt dat in het grote universum een nietig vuurvliegje tot grootse dingen in staat is. Maar door dit proces in te gaan, komt ook haar eigen licht, het licht dat ze altijd al in zich had, terug en wordt het zichtbaar zodat zij in staat is om te stralen.

De auteur

Karin Ammerlaan heeft Rechten gestudeerd bij Tilburg University en is gepromoveerd. Zij is werkzaam geweest in zowel de academische als de commerciële advies- en onderzoekswereld op het gebied van rampen, veiligheid en recht. Zij vindt het belangrijk om uit te dragen dat er meer is dan recht en regels, namelijk je eigen kracht, vanuit je hart. Daarmee kun je bergen verzetten. Laat je licht maar schijnen. Vanuit die innerlijke drive kwam dit boek tot stand. Regelmatig geeft zij workshops voor kinderen, waarbij de kinderen sterren en planeten kunnen knutselen en samen hun eigen universum creëren.

 

FYRA & LUMI – de sterbron van Luminosa

Auteur:  Karin Ammerlaan

Illustraties: Ramona Treffers

Uitgever: Imaginosa - Nederland

ISBN 978-90-828992-0-7

Hardcover, gebonden, zijdeglans pagina’s, leeslint, 104 pagina’s.

Weergaven: 44

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden