In het noorden van India, hoog in de Himalaya, ligt de Spiti Vallei. Deze bijzondere regio op de grens met Tibet is in de winter afgesloten van de buitenwereld. Tussen 2003 en 2007 verbleef journalist en reisbegeleider Benti Banach vier maal langere tijd in Spiti. Hij zocht een plek waar hij een soort retraite kon ondergaan om de band die hij met het boeddhisme heeft opgebouwd nader te onderzoeken en te verstevigen. En waar hij ook weer les kon geven:
Ik had me in Tibet willen afzonderen, in de buurt van een dorp met een schooltje. Maar zo gauw je daar bij het onderwijs betrokken raakt, vind je er Chinezen op je pad. Spiti leek me een uitstekend alternatief. De inwoners van de vallei zijn nauw verwant aan de Tibetanen, ze hangen het Tibetaans boeddhisme aan en rekenen zich tot de trouwste volgelingen van de Dalai Lama.
Al bij zijn eerste bezoek aan de vallei viel het hem op dat Spiti eigenlijk alleen nog maar beschreven wordt in romantiserend reizigersjargon of in droge wetenschappelijke bewoordingen. Maar wat gaat er in de valleibewoners om? Wat drijft hen? Waar worstelen ze mee? Op dat soort vragen geeft de bestaande literatuur geen antwoord.
Door met zo veel mogelijk verschillende mensen in Spiti te spreken heeft Banach geprobeerd een representatief beeld van de samenleving te schetsen en die leemte te vullen. Daarbij had hij het voorrecht en voordeel op de school Munsel-Ling te mogen werken: het middelpunt van een samenleving, waar alle verhalen samenkomen.
Banach laat dit prachtige gebied en zijn bevolking tot ieders verbeelding spreken …
978-90-77490-33-4
€ 21,95
€ 21,95
Bestel hier het boek van Benti Banach.
In Vlaanderen ook verkrijgbaar via Davidsfonds Uitgeverij.