Op zoek naar een boek dat vlot leest, maar voldoende diepgang bevat? Lees 'Het hemelhuis' (978-90-77490-47-1. Prijs €

15,95). Bestel het boek hier op de site van Uitgeverij Lemmens. B
esef hoe anders een puberleven in vrijheid is dan een puberbestaan in de oorlogstijd... Waar houdt een puber anno 2011 zich mee bezig? Welke problemen zijn er? Is het moeilijk om het bruisende nachtleven van Amsterdam te weerstaan? 

Hoofdpersonage Cathy is constant op de vlucht voor de herinneringen aan haar overleden zus en voor de ware liefde. Ze geeft ze zich over aan het Amsterdamse uitgaansleven en zwerft van feest naar feest. Ze drinkt en rookt veelvuldig en heeft geen moeite met onenightstands. Dan wordt ze met de neus op de feiten gedrukt: ze kan het echte leven niet langer negeren… Hoe maakt ze iets van haar bestaan? Moet ze niet zorgzamer met de liefde omgaan? Maar: is de liefde geen illusie? Cathy piekert aan de lopende band… en mist haar zus meer dan ooit. 

Naast het verhaal dat hierboven beschreven werd, en aan de oppervlakte van de roman drijft, zit er nog een diepere laag in 'Het hemelhuis'. Afmans debuut is uniek omdat het als enig literair werk de structuur van het dagboek van Anne Frank als uitgangspunt heeft. De verteltijd, de vertelde tijd en zelfs de personages en hun namen zijn hetzelfde.

Je moet als debutant over een flinke portie lef of een soort onbezonnen naïviteit te beschikken - en in de positiefst mogelijke beteken denken we dat Huib Afman over een combinatie van beiden beschikt - om ongeremd aan de slag te gaan met een dagboek dat wereldwijd symbool staat voor de verschrikkingen van de Holocaust en waar niemand, uit piëteit voor Anne Frank en haar miljoenen lotgenoten, ook maar een komma aan durft te veranderen. Met zijn roman heeft Afman het dagboek van Anne Frank echter een literaire status gegeven. En meer dan dat: hij heeft ons laten zien wat Anne Frank voor een meisje had kunnen zijn als ze niet ten prooi was gevallen aan de verschrikkingen van het naziregime: een meisje dat, net als alle andere adolescenten, op een nog onhandige manier zoekt naar een eigen identiteit en worstelt met verliefdheid, vriendschap, seksualiteit, het leven en de dood.

In Vlaanderen is het boek ook verkrijgbaar via onze vertegenwoordiger Davidsfonds Uitgeverij.

Weergaven: 22

Bijlagen:

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden