Gratis handboek voor eerstelijnswerkers rond positieve identiteitsontwikkeling met moslimjongeren

EEN TOOL- EN HANDBOEK VOOR EERSTELIJNSWERKERS
‘Positieve identiteitsontwikkeling met moslimjongeren’
Elke Vandeperre / Jonas Slaats / Rosalie Heens / Samira Azabar

Het publieke debat is immers in de ban van thema’s als ‘terreur’, ‘religieus extremisme’, ‘radicalisme’. Thema’s waarbij voortdurend en schijnbaar vanzelfsprekend een link wordt gelegd met moslims. Een repressieve veiligheidslogica dreigt in het eerstelijnswerk stilaan de ‘normale’ pedagogische logica te verdringen. Een antiradicaliseringsindustrie speelt daar gretig op in met praktische checklists, quick fixes, hapklare ‘tools’ en handige methodiekjes.


Dit tool- en handboek van vzw Motief is een poging om in het huidige radicaliseringsdiscours een stapje achteruit te zetten en terug te keren naar de vraag: Wat is onze pedagogische opdracht als eerstelijnswerkers? Hoe verhouden we ons tot de actuele context en met welke visie gaan we daarin aan de slag? Wat is onze reële handelingsruimte en hoe kunnen we die ten volle gebruiken? Hoe krijgen we opnieuw vertrouwen in de deskundigheid waarover we beschikken om een diepgaande, constructieve rol te spelen in de positieve identiteitsontwikkeling van (moslim)jongeren?


Dit tool- en handboek hoef je niet persé –zoals een ander boek- van voren naar achteren te lezen. Het handboek leent zich ertoe om op gelijk welke pagina te starten –afhankelijk van je directe nood als eerstelijnswerker: bij een concrete praktijkvraag zoals “hoe ga ik om met groepsdruk?” of net bij een hoofdstuk dat wat achtergrondinformatie biedt omtrent de vraag “hoe moet ik kijken naar jongeren die op zoek zijn naar wat halal of haram is?” In de kantlijn vindt de lezer bij elke passage handige verwijzingen naar andere onderdelen in het boek die over het onderwerp bijkomende 'leessleutels’, concrete tools of informatie bieden. Zo bepaalt de lezer zelf zijn/haar weg doorheen het boek.

Enkele meningen over het handboek:
“ (…) In de huidige context, waarin het voorkomen van‘ potentieel gewelddadig extremisme’ zich als een dwangbuis rond de eerstelijnswerkers sluit, is dit handboek een ware verademing.”
Hakim Benichou, Projectcoördinator Samenlevingsopbouw Antwerpen

“(…) Het siert Motief dat zij vertrekken vanuit de werkelijkheid en niet vanuit de wenselijkheid, en daarbij geen hete hangijzers of blinde vlekken ongemoeid laten. De observaties die in het boek worden gemaakt zijn vaak ongemakkelijk en confronterend, maar volgens ons de enige manier om echt emanciperend en structureel aan de slag te gaan met moslimjongeren.”
Nina Henkens, stafmedewerker Uit De Marge

“Het boek van vzw Motief komt als geroepen. (…) De aangeboden handvaten passen in een kritisch en emancipatorisch analysekader dat de huidige maatschappelijke uitdagingen op een directe manier bevraagt en naar een meer solidaire maatschappij zonder racisme streeft,… kortom: naar een meer humane samenleving van kritische burgers in een kwalitatief betere democratie."
Sami Zemni, hoogleraar aan de Universiteit Gent en verbonden aan de vakgroep Conflict- en Ontwikkelingsstudies

Wil je in het bezit zijn van dit handboek, dan volstaat het om een mail te sturen naar info@motief.org met vermelding 'waarom je dit handboek gratis mag hebben...'

Weergaven: 36

Bijlagen:

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden