Ward Blondé zorgt voor een stroomversnelling in de Griekse literatuurwetenschap met zijn boek De Alpha-traditie: oorsprong der Griekse verhalen. Hij onderscheidt voor het eerst vijf Griekse verteltradities in de Ilias en de Odyssee. En dat levert nieuwe wetenschappelijke inzichten op. Het boek richt zich tot geschiedkundigen, literatuurwetenschappers en liefhebbers van de Griekse literatuur.

Niet één maar vijf Griekse verteltradities

Blondé doorbreekt de heersende opvatting dat er maar één Griekse verteltraditie is. Na zeventien jaar wetenschappelijk onderzoek van de Ilias en de Odyssee onderscheidt hij vijf afzonderlijke stromingen. De Alpha-traditie brengt de eerste in kaart: de Myceense Alpha-traditie. Die beschrijft Blondé aan de hand van 49 vertelkenmerken, typische scènes en helden- en koningsverhalen.

Nieuwe wetenschappelijke inzichten

Het boek geeft geschiedkundigen en literatuurwetenschappers nieuwe inzichten over de homerische kwestie. “Door de verteltradities afzonderlijk te beschouwen wordt de betekenis van de teksten plots duidelijk”, zegt Blondé. Hij voerde zijn onderzoek aan de hand van de Nederlandse vertalingen van de Ilias en Odyssee door M.A. Schwarz. En laat taalrariteiten of dialecten dus buiten beschouwing bij het maken van de opdeling. Blondé combineert in zijn theorie de successen van moderne wetenschappers én analytici.

Over de auteur

Ward Blondé is ingenieur en legde zich de afgelopen zeventien jaar toe op een studie van de Ilias. De Alpha-traditie: oorsprong der Griekse verhalen is het eerste boek in een reeks van vijf. Het is uitgegeven door Brave New Books en verkrijgbaar als paperback (19,95 euro) of e-boek (ePub, 2 euro).

Standaard Boekhandel

Bol.com

Weergaven: 122

Bijlagen:

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden