VADERLAND genomineerd voor C.Buddingh'-prijs

Op donderdag 14 juni a.s. wordt op het Poetry International Festival Rotterdam voor de vijfentwintigste keer de C. Buddingh’-prijs uitgereikt aan de dichter van het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het afgelopen jaar. De jury, bestaande uit Annelies van Hees, Jan de Roder en Xavier Roelens, nomineerde uit vijfentwintig ingezonden debuutbundels de bundels van Ellen Deckwitz, Jeroen Mettes, Max Temmerman en Michaël Vandebril. De genomineerde dichters zijn al langer actief in de wereld van de poëzie, maar publiceerden pas afgelopen jaar hun eerste bundel. Jeroen Mettes’ poëzie verscheen postuum onder de titel Nagelaten werk.

 

Max Temmerman – Vaderland
verschenen bij Uitgeverij Vrijdag

Max Temmerman (1975) produceerde en regisseerde literaire voorstellingen met Vlaamse auteurs in binnen- en buitenland. Sinds 2003 was hij betrokken bij Antwerpen Boekenstad, eerst in het artistieke team van ABC2004 (Antwerp World Book Capital), daarna als begeleider van de Antwerpse stadsdichters. Sinds 2007 is Temmerman directeur van cultuurcentrum De Kern in Wilrijk.

Temmerman zoekt in grondlagen en rimpels naar wat origineel is en wat namaak, naar wat voorbij is en wat blijft, naar de grenzeloosheid van België. De dag en de eeuwigheid, het land en de vader, het begin van de cirkel. Bieden ‘schimmelige herinneringen’ aan de vaporetto’s van Venetië, Jimmy Stewart en Brel genoeg …verzet? Temmerman debuteerde in juni 2011. De Volkskrant, De Standaard, Radio 1 (NL), … de weerklank op de bundel was hartelijk en èrg aangenaam.

'Deze poëzie jubelt om zo te zeggen van de lyriekloosheid, lezer. Niets van wat ouwe tantes als poëzie beschouwen is in de gedichten van Max Temmerman terug te vinden. En als lyricus zeg ik u: dat is bepaald weldadig.' Benno Barnard

http://www.uitgeverijvrijdag.be

Weergaven: 32

Bijlagen:

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden