Binnenkort krijgen we in Dilsen-Stokkem een vernieuwde bibliotheek met een volledig nieuwe jeugdafdeling, met daarin houten rekken ingewerkt in de muren en op maat gemaakt door onze aannemer.

Bij het bespreken van de productietekeningen haalde hij aan dat hij de leggers van deze rekken los in de kast ging leggen. In de zijpanelen zijn dus gaatjes voorzien waarin stutjes kunnen worden gestoken, en op die stutjes rust dan de legger. In mijn idee werden die leggers ook verticaal verankerd op die horizontale stutjes, maar blijkbaar is dat dus niet voorzien. Volgens de aannemer is dit niet nodig, aangezien het gewicht van de boeken de plank vast zet en deze niet zomaar uit het rek zal worden getrokken.

Zelf had ik toch graag gezien dat de leggers werden vastgehaakt aan het rek zelf. Onze huidige rekken zijn typische bibliotheekrekken, waarin de legger weldegelijk vastgehaakt is aan het rek. Ik wou hier eens polsen hoe het in andere bibliotheken gaat.

Zijn er nog bibliotheken waar de legger los in het rek ligt?

Weergaven: 92

Berichten in deze discussie

Dag Jan

Geen goed idee die losse leggers, en zeker niet in een jeugdafdeling. Dat lijkt me zelfs gevaarlijk! En zeker als er ook boekensteunen bijkomen...

Ook belangrijk is het oppervlak van een legger... Die is immers bepalend of de boeken snel wegglijden, omvallen, enz., en dat scheelt heel wat werklast bij het ordenen van de boeken. cf. Bij metalen leggers is de coating bepalend.

Vraag minstens een proefopstelling en test dat zeer grondig. En hoor ook eens in Lanaken, daar staan ook op maat gemaakte rekken.

Vriendelijke groet

Miet Withofs (BHL)

Bedankt Miet,

Lanaken is inderdaad een goede tip, daar ga ik zeker eens horen. Ik zoek nog even verder naar voorbeelden uit de praktijk en ga dan toch die extra verankering vragen.

Mvg,
Jan

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden