In de bibliotheek van Zoersel hebben wij al meerdere keren meegemaakt dat bezoekers alle beschikbare reisgidsen over hun bestemming ontlenen ipv er 1 of 2 uit te kiezen. Reisgidsen over bepaalde streken of steden zijn dus vaak allemaal uitgeleend aan 1 of 2 personen ondanks het ruime aanbod.

Dit is zeer jammer voor de volgende bibliotheekbezoeker die ook een reissgids hierover wil meenemen.

Zijn er collega's die tips hebben om dit te vermijden? Of hoe gaan jullie hiermee om?

 

Alvast bedankt.

Weergaven: 750

Berichten in deze discussie

Dag Sarah,

 

Zelfde probleem in Edegem - leners hamsteren soms alle reisgidsen over een bepaalde bestemming terwijl je in een aantal reisgidsen toch ongeveer hetzelfde vindt... Vooral voor populaire bestemmingen is dit in de zomervakantie een probleem (Provence, Toscane, ...). Daar komt nog bij dat mensen soms een langere uitleentermijn in die periode vragen ('vakantieregeling'). Daarom hangen we in de maanden juni, juli, augustus en september briefjes aan de rekken van de reisgidsen met de vraag om per bestemming max 3 reisgidsen mee te nemen. Omdat we met zelfuitleen werken, kunnen we dat niet echt controleren, maar we kunnen mensen er wel over aanspreken als we merken dat ze toch teveel hamsteren. Op de briefjes werken we vooral op de solidariteit 'iedereen vertrekt graag goed voorbereid op vakantie' en als je mensen daar op wijst, begrijpen de meesten dat wel. Groetjes, Veerle

Naar aanleiding van een gelijkaardige vaststelling hebben we sinds vorig jaar ons aanbod bijgesteld: we hebben het aantal reeksen gereduceerd maar bieden van bepaalde titels wel meerdere exemplaren aan (enkele reeksen kopen we dubbel aan; van enkele reeksen laten we de voorgaande editie staan). De populairste (europese) bestemmingen bieden we ook aan in de filialen. Op piekmomenten zal er wel altijd iemand op z'n honger blijven zitten, maar we hebben wel de indruk dat deze aanpak loont.

Dag Sarah,

 

Bij het instellen van beperkingen of regeltjes moet ik steeds denken aan de woorden van een Nederlandse collega die het als volgt verwoordde in Bibliotheekblad: De Pavlovreactie van de bibliotheek op succes is nog altijd het instellen van een regel of een tarief. Daarmee remmen we ons succes af in plaats van het nog beter te organiseren.

Mogelijke oplossing: beperk het aantal reeksen maar koop daar dan meerdere exemplaren van.

 

met vriendelijke groeten,

 

Marc van Rompaey

Bibliotheek Herentals

Een gelijkaardige situatie stelt zich als een bezoeker plots een voor hem nieuwe schrijver ontdekt en besluit alle aanwezige boeken van die schrijver ineens te ontlenen, als een klas of een groot gezin binnenvalt en alle strips van een bepaalde reeks ontleent, als een postzegelverzamelaar alle nieuwe postzegelcatalogi ontleent, ...  Of meerdere exemplaren aanschaffen dan een oplossing is?  Dat gaat dan toch weer ten koste van andere materialen, zowel qua budget als plaats.  Bovendien is zoiets vaak eerder een soort hype, een tijdelijk verschijnsel.  Binnen een paar maanden is er weer een andere reisbestemming die populair is, een andere stripreeks die je gelezen moet hebben, ...  Zelfs met meerdere exemplaren komt er toch een moment waarop alles is uitgeleend.  En daar gaat het toch om, dat materialen uitgeleend worden.

opmerkelijk: het waren ook nederlanders die mij een dergelijk antwoord gaven toen we een goede software zochten om internet-pc's te reserveren in de bib: koop toch gewoon meer internet-pc's om aan de piekbehoefte te voldoen, zo doen wij dat in Nederland.

1. Regels zijn altijd moeilijk af te dwingen : het bordje uit Edegem in de rekken en aan de balie lijkt dan nog het beste.

2. Of misschien een aantal uitleenbare exemplaren en 1 niet uitleenbaar exemplaar zo kan iedereen toch minstens zijn reis voorbereiden in de leeszaal . Zoals bij het toiletpapier :denk niet bij het laatste vel die na mij komt die red het wel..

3. Of doe zoals de sprinters en maak voor de reisgidsen de uitleentermijn juist heel kort: het is toch eigenlijk ook niet de bedoeling om reisgidsen ter beschikking te stellen die je meeneemt op vakantie. Het zou moeten dienen om je vakantie te plannen en voor te bereiden of de beste gids te kiezen en die dan voor jezelf aan te kopen.

4. Meer exemplaren kopen is een straatje zonder einde : moet je dan 30 exemplaren in huis hebben van de boeken die op school door een hele klas moeten gelezen worden ?

5. De oplossing zit in de e-books wellicht : e-books vullen geen rekken . En je zet alle boeken op 1 reader, nog handig ook.

Ook in Zulte staat een bordje bij de reisgidsen: Gelieve het aantal reisgidsen te beperken tot 2 per streek.

Elke bibliotheek, zelfs - of zeker- met een uitgebreide reisgidsencollectie, wordt met dit fenomeen geconfronteerd.  Maar ik denk er niet aan om het aantal materialen dat je kan uitlenen te gaan beperken. 

Wij (Vilvoorde) laten twee edities in het rek staan. Van heel populaire bestemmingen/reeksen/titels kopen wij meerdere exemplaren aan.  Van camping- en hotelgidsen (jaarlijks) houden wij eveneens twee edities in collectie, de meest actuele editie wordt een sprinter die men slechts 14 dagen kan uitlenen.  Alle onze klanten zijn tevreden over deze regeling.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden