Wij zouden in de bib van Stekene willen starten met games.

Gezien het budget zouden we slechts met 1 soort willen starten.

Wij hebben evenwel geen idee welke we zouden nemen: Playstation 3, Wii, X-box,...

Iemand suggesties?

Zijn er bibliotheken die meerdere soorten hebben? Zo ja, welke zijn het populairst?

Worden games veel ontleend in die bibliotheken?

Weergaven: 284

Berichten in deze discussie

Jurgen,

Heel erg bedankt voor de grondige informatie. Is zeer en vast bruikbaar


Jürgen Van Lerberghe zei:

In de Kortrijkse bib gingen we zo'n 5-tal jaar geleden van start met het uitlenen van games. Inmiddels zijn we hierin al flink geëvolueerd. Sinds kort bieden we ook de mogelijkheid om de games ter plaatse te spelen en benadrukken we hiermee resoluut het sociale aspect van dit relatief nieuwe bibliotheekproduct.

 

Zelf bieden we games aan voor de drie platformen. Inhoudelijk trachten we alle leeftijdsgroepen te bereiken. Enkel in de jeugdafdeling focussen we ons op de doelgroep 3 - 12 jaar met aangepaste games op de Wii (dus t.e.m. een +12 certificaat). Qua populariteit zien we dat alle drie de platformen levensvatbaar zijn in de bib (vergelijkbaar met de marktsituatie dus). M.a.w. we merken dat de hoeveelheid uitleningen ongeveer even groot zijn. Zowat alle games die we aankopen vliegen meteen de deur uit en zijn bijna permanent uitgeleend. Na ongeveer 3 à 4 maanden zien we een terugval in uitleencijfers omdat de games in kwestie niet meer zo recent zijn.

 

We kopen om de 3 maanden een selectie nieuwe games, beperkt tot de titels van de uitgeverijen Sega, Atari, Disney, Activision en Take Two. Budgettair spreken we hier van ca. €1000 voor dit werkjaar. Dit is, wat onze bib betreft, redelijk beperkt qua budget omdat de stad Kortrijk, zoals je misschien al weet, in een juridische procedure zit samen met Bibnet en de VVBAD t.o.v. het BEA. We wachten dus een juridische regeling af om er volledig voor te gaan.

 

Maar om terug te keren tot je vraag wat betreft de keuze van het gaming platform. Het hangt volgens mij af van de doelgroep die je precies wil bereiken:

 

De Nintendo Wii spreekt een breed publiek aan gaande van jonge gezinnen, kinderen en zgn. "casual gamers" en biedt heel wat "gezinsvriendelijke", interactieve games aan. De gamebibliotheek bestaat, uitgezonderd een aantal titels, uit heel bekende titels van Nintendo zelf (Mario, Zelda, Metroid, de "Sports" en "Party" serie, etc...) en verder ook veel niet geweldadige en "casual" games. Games voor de Wii zijn over het algemeen ook goedkoper. De games missen echter de nodige visuele punch die sommige doelgroepen zoeken. Games op de Wii zijn vooral fun, origineel en "vriendelijk".

De grote, bekende titels (de zgn. "Triple A" titels) verschijnen ofwel niet of in een afgeslankte versie op het platform. De adolescenten en oudere gamers die meer gericht zijn op actie, racen en visueel spektakel komen dus niet echt aan hun trekken op dit platform.

 

De Playstation 3 en Xbox 360 bieden dan weer het nodige gamevoer aan adolescenten, "hardcore" gamers en adepten van bepaalde "hardere" en realistische genres. Ook het online en multiplayer aspect is erg belangrijk voor deze gamers. Beide machines zijn technisch aan elkaar gewaagd. Ook het aantal gamers die deze machines in huis heeft is ongeveer gelijk. Op deze platformen vind je veel bekende triple A titels en zijn genres zoals schieten, racen, rollenspellen, vechten e.a. het sterkst vertegenwoordigd. Er zijn veel titels die op beide platformen gepubliceerd worden, dit is vooral budgettair vervelend omdat je dus twee keer hetzelfde spel moet kopen. De platformen onderscheiden zich dan weer wel van elkaar door zgn. "exclusives", games die enkel op dat specifiek platform verschijnen. De PS3 en de Xbox 360 zijn dus voor een mannelijker publiek, leeftijd 12/14 t.e.m. volwassenen.

 

Ik denk dat jullie best goed jullie doelgroep analyseren. Dit kan bvb. met een enquête of bevraging van het publiek. Vermits jullie willen kiezen voor 1 machine is het misschien interessant om het publiek zélf te laten kiezen. Het is ook wijs om jullie gamescollectie samen te stellen op basis van de grote diversiteit aan genres en te kiezen voor de beste en meest unieke titels voor elk platform.

 

Alvast proficiat voor jullie keuze. Deze bibliothecaris (en gaming oldtimer) is er van overtuigd dat games geëvolueerd zijn tot een steeds verbazend en uniek audiovisueel cultuurproduct en hun plaats verdienen in de collecties van bibliotheken.

 

En wat het sociaal aspect betreft laat ik u even meegenieten van een slideshow van ons jaarlijks gametoernooi, kwestie van mensen en culturen samen te brengen:

 

 

 

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden