Belgodyssee, een initiatief van VRT en RTBF, in partnerschap met het Prins Filipfonds, Metro en L’Avenir, bevordert de samenwerking tussen jonge journalisten in spe uit de verschillende gemeenschappen van ons land. Heel concreet werken de jongeren in tweetalige duo’s. Tijdens deze editie gaan ze aan de slag met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, die dit jaar 70 jaar bestaat. Dries Hiroux belicht het belang van cultuur voor gedetineerden.

 

Zo’n 10.000 mensen zijn opgesloten in een van de 32 gevangenissen in ons land. Hoewel hun vrijheid ontnomen werd, hebben ook zij recht op vrije tijd, bepaalt artikel 24 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Vzw De Rode Antraciet vult met een cultuur- en sportaanbod in de Vlaamse en Brusselse gevangenissen dit recht voor gedetineerden in. Al is dat niet altijd even makkelijk.  
«Ik voelde mij mentaal aftakelen. Toen dacht ik: ‘Laat je niet gaan, doe wat je vroeger ook leuk vond, zoals kunst bekijken en boeken lezen.’ Want zo blijf je mens.» Aan het woord is een gedetineerde uit de gevangenis van Hoogstraten. Ik ontmoette haar in de gevangenisbibliotheek, met een boek over het impressionisme onder de arm. «Het brengt een beetje kleur in de gevangenis», verduidelijkt ze. «Er zijn veel gedachten die je niet leuk vindt, dus vlucht je in alles wat aangenaam is.»

De radioreportage van Radio 1 kan je hier herbeluisteren, de online versie van het artikel in Metro kan je lezen op deze website. Dries won de Belgodyssee-wedstrijd en wint een half jaar betaalde stage bij de VRT. Volgens de Rode Antraciet het begin van een bloeiende journalistieke carrière. Proficiat Dries!

 

Weergaven: 70

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden