kunnen de covers van de materialen in zoeken.bibliotheek.be hergebruikt worden op affiches flyers voor publieksactiviteiten in de bibliotheek?

Weergaven: 209

Berichten in deze discussie

Die covers vallen onder wat vroeger het 'Digitaal basispakket' heette en wat tegenwoordig het 'basispakket Metacontent' wordt genoemd. De licentierechten hierop worden normaal geregeld via een overeenkomst tussen Cultuurconnect (toen nog Bibnet) en provincie/VGC, of eventueel door een overeenkomst tussen Cultuurconnect en een individuele gemeente (voor het geval de gemeente niet in een PBS zit). Niettegenstaande de ontwikkelingen in het kader van de afslanking van de provinciale bevoegdheden en de uitrol van een EBS, is het aannemelijk dat die licentierechten op zich niet zullen veranderen. En dus:

--- BEGIN citaat uit overeenkomst ---

Op het geheel van deze data berusten auteurs- en databankrechten en werd met het oog op de ontsluiting ervan via de Bibliotheekportalen het volgende gebruiksrecht verworven:

  • Het gebruik van deze gegevens is enkel toegestaan voor privé-gebruik.
  • Reproductie voor andere dan louter privé-doeleinden is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van de rechthebbenden.
  • Elk commercieel gebruik is uitgesloten.
  • Alle rechten op de data zijn voorbehouden door de respectievelijke uitgever.
  • Het gebruik dat Openbare Bibliotheken in Vlaanderen mogen maken van deze data is exclusief in overeenstemming met hun maatschappelijke opdracht.

--- EINDE citaat uit overeenkomst ---

Volgens deze bepalingen zou een openbare bibliotheek m.i. de covers mogen gebruiken voor vermelding op een drager ter communicatie van een publieksactiviteit, zolang die activiteit geen commercieel karakter heeft. Het organiseren van dergelijke publieksactiviteiten is immers in overeenstemming met de maatschappelijke opdracht van de openbare bibliotheek.

Het kan natuurlijk wel dat bepaalde rechthebbenden eisen verbinden aan het gebruik (buiten bibliotheekportalen) van hun covers, bijvoorbeeld onder de vorm van een verplichte, specifieke copyrightvermelding. En in het algemeen kan men wellicht best de uitgever als bron vermelden als in de context van het gebruik van de cover al niet duidelijk zou zijn wie de uitgever is (de uitgever kan bijvoorbeeld al in de tekst van de aankondiging van de activiteit zijn vermeld).

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden