WIKIPEDIA introductie voor bibliotheken (di 30/5 9u Leuven, di 6/6 9u Zellik)

De bibliotheek en Wikipedia delen een missie: het samenbrengen van mensen en informatie, om hiermee de samenleving slimmer, vaardiger en creatiever te maken. Samenwerking biedt een waaier van nieuwe mogelijkheden: een betrouwbare informatiebron, Wikipedians ondersteunen, zelf content opladen (cocreatie), grotere zichtbaarheid van de bib, verbetering van de bibliotheekdiensten, van collectie naar connectie, stimuleren van betrokkenheid in lokale/regionale omgeving.

 

Bron: BrusselseBibs

Samen met Wikimedia België worden vorming-, foto- en/of schrijfsessies georganiseerd om Vlaams-Brabant beter op Wikipedia beschreven te krijgen. Deze sessies vinden plaats in openbare bibliotheken.

 

Om de medewerkers van de deelnemende bibliotheken voor te bereiden op zo'n foto- of schrijfsessie organiseren we een intensieve vormingssessie. Tijdens zo'n Wikipedia-introductie krijg je achtergrondinformatie over Wikipedia & Wikimedia, je leert de onvermijdelijke technische kneepjes om op Wikipedia een artikel te schrijven, én je krijgt uitleg over wat op Wikipedia wel en niet kan. De nadruk ligt daarbij vooral op het encyclopedische karakter van Wikipedia en op het schrijven vanuit een neutraal standpunt. Je leert ook hoe je foto's kunt toevoegen aan Wikimedia Commons.

 

Er zijn 2 vormingssessies:

  • dinsdag 30 mei 2017 (9u) - Provinciehuis Leuven (pc-lokaal: max 15p)
  • dinsdag  6 juni 2017 (9u) - PIVO Relegem (pc-lokaal: max 15p)

 

HIER INSCHRIJVEN + 2 informatieve video’s.

Meer info over de samenwerking tussen bibliotheken & Wikipedia op kenniskantoor & mediawijs.be

 

Samen met Wikimedia België en UitinVlaams-Brabant worden vorming-, foto- en/of schrijfsessies georganiseerd om Vlaams-Brabant beter op Wikipedia beschreven te krijgen. Deze sessies vinden plaats in openbare bibliotheken.

  1. VORMINGSSESSIE: Om de medewerkers van de deelnemende bibliotheken voor te bereiden op zo'n foto- of schrijfsessie organiseren we een intensieve vormingssessie. Tijdens zo'n sessie krijgen de medewerkers achtergrondinformatie over Wikipedia en Wikimedia, ze leren de technische kneepjes om op Wikipedia een artikel te schrijven. Ze krijgen uitleg over wat op Wikipedia wel en niet kan. De nadruk ligt daarbij vooral op het encyclopedische karakter van Wikipedia en op het schrijven vanuit een neutraal standpunt. In een oefensessie leer je je eerste artikel te schrijven met de steun van een wikipediaan. 
  2. FOTOSESSIE: Foto's toevoegen aan Wikipedia is eenvoudiger dan zelf een lemma te schrijven. Door zo'n fotosessie leg je de nadruk op cocreatie en zo profileer je de bib als een platform waar je kennis kunt raadplegen én zelf kennis kunt toevoegen. Zo'n fotosessie is zeer laagdrempelig, omdat (bijna) iedereen foto's kan nemen. Je leert wel hoe je goede kwalitatieve foto's kunt nemen van momumenten, gebouwen, kunst, ...  Iedereen ziet snel resultaat: je uploadt foto's en het staat op Wikimedia Commons. Zo'n fotosessie is ideaal om lokale/regionale kunst, cultuur en natuur in beeld te brengen. Je leert meer over panoramavrijheid, auteursrecht, portretrecht, ...
  3. SCHRIJFSESSIE: een schrijfsessie is een laagdrempelige activiteit waar iedereen die Nederlands kent met plezier aan kan deelnemen. De deelnemende bibliotheken stellen hun infrastructuur en knowhow ter beschikking. De deelnemers krijgen een introductie in Wikipedia door een ervaren wikipediaan en kunnen daarna aan de slag om hun eerste artikel te schrijven. De wikipediaan helpt de deelnemers hierbij. Bij voorkeur brengen deelnemers hun eigen laptop mee. Wifi is aanwezig in de deelnemende bibliotheken. Bij succes kunnen de bibliotheken bvb. per kwartaal of misschien maandelijks zo'n schrijfsessies met wikipedianen organiseren (en telkens ook openstellen voor nieuwe kandidaten). 

 

Testfase: De vormingssessie voor de deelnemende bibliotheken is tevens een test vooraleer je zo'n foto- en/of schrijfsessie aanbiedt aan je publiek. 

Weergaven: 133

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden