Input gezocht voor minister Homans over openbare bibliotheken en mediawijsheid

De VVBAD wil minister Homans graag input leveren over de rol die openbare bibliotheken kunnen spelen bij de plannen van de Vlaamse overheid om 'radicaal digitaal' te gaan.

In het Vlaams regeerakkoord staat immers onder meer:

"Tegen 2020 biedt de Vlaamse overheid alle administratieve transacties tussen overheid en burgers of lokale besturen of ondernemingen via digitale kanalen aan. Hierbij benaderen we onze doelgroepen maximaal vanuit een virtueel en digitaal loket. (…) Bij dit alles (…) hebben we ook voldoende aandacht voor mensen die nog niet mee zijn met de nieuwe informatietechnologie."

Om voor de minister van Bestuurszaken concreet te maken welke rol bibliotheken zoal kunnen opnemen bij het dichten van de digitale kloof en het mediawijzer maken van de burger, zijn we op korte termijn op zoek naar best practices. 

Wie helpt ons op weg?

We ontvangen graag via mail, voor het einde van februari, een korte beschrijving van relevante initatieven.

Alvast bedankt!

Bruno

Weergaven: 683

Berichten in deze discussie

Ik zou zeker ook de basisaanbieding (de pc's die sinds jaar en dag onze lener gratis internettoegang bieden) niet vergeten.  Daarnaast organise(e)r(d)en wij via ons samenwerkingsverband ZOVLA introductiecursussen laptop, tablets en e-readers.

De bib van Puurs is op dit vlak ondernemend bezig: http://puurs.bibliotheek.be/pagina/allemaal-digitaal

De bib van Oostende organiseert een 'instuif' op donderdagochtend, ondertussen een vaste afspraak de voorbije 10 jaar, in de hoofdbib. Een moment waar bibliotheekbezoekers, leden en deelnemers van het vormingstraject van het  project digitale geletterdheid op wekelijkse basis terecht kunnen met al vragen omtrent ICT. Op 1-1 basis  begeleiden coaches en vrijwilligers de deelnemers. Inschrijven hoeft niet, deelnemen is gratis.

De bib van Rotselaar geeft reeds vele jaren 2 x per jaar computercursussen voor senioren, sinds dit jaar meer uitgebreid naar iedereen via de samenwerking met Vormingplus.

Vorig jaar zijn we begonnen met het gratis Computercafé waarbij maandelijks samengekomen wordt om diverse onderwerpen aan te kaarten en iedereen mag langskomen om een probleem aan te kaarten dat iemand anders misschien kan oplossen. Het is puur met vrijwilligers, die deskundig zijn elk op hun eigen vlak. We leren van mekaar. Ondertussen komen we aan onze 10e editie.

Zoals Johan zegt, zijn ook hier 18 publiekspc's aanwezig.

We deden ook een tijdje een proef met 2 vrijwilligers die tijdens de uitleenuren beschikbaar waren op vaste tijdstippen om mensen met 'pc vragen' bij te staan. Dit is echter weer afgevoerd omdat er niet veel gebruik werd van gemaakt.

zie ook onze website: http://rotselaar.bibliotheek.be

Groetjes,
Anne

Beste Bruno,

Leg je oor eens te luister bij de organisatoren van de opleiding mediacoach. Hieruit zijn reeds vele initiatieven ontstaan. (http://www.linc-vzw.be/projecten/mediacoach-een-mediawijs-traject-v...)

Groeten

Sandrien

De bib van Rumst organiseert in samenwerking met Rupelbib (bibliotheken van Boom, Hemiksem-Schelle, Niel en Rumst) pc-cursussen voor beginners. Meer info: http://rumst.bibliotheek.be/pagina/computerlessen

Mvg,

Katrien

Veel bibliotheekklanten zijn niet vertrouwd met de digitale toepassingen uit het bibliotheekaanbod. Het gaat nochtans om een uitgebreid kwalitatief aanbod dat zonder meerkost voor de klant binnen handbereik is, thuis en in de bib. Voor onze klanten die hun bibliotheeklidmaatschap optimaal digitaal willen gebruiken richten we op 22 en 29 april infosessies in. De gebruiker wordt stap voor stap door de digitale bibliotheek gegidst. Tablets worden door de bib ter beschikking gesteld.

 

Waarover over gaat het ?

-        Optimalisering van het gebruik van Mijn Bibliotheek als tool voor “conventioneel” bibliotheekgebruik : koppeling meerdere lenerspassen aan zelfde account, reservaties, verlenging leentermijn, …

-        Go-Press krantenarchief

-        Go-Press kiosk : edities van de dag gratis lezen.

-        PressReader : een massa downloadbare actuele buitenlandse kranten via wifi bib

-        Ontlening E-boeken (betalend).

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden