Wij overwegen om onze i-line op te zeggen.

Wat moeten wij dan doen om onze bibliotheekwebsite, bibmail-adressen  ... nog altijd te blijven gebruiken?

We werken momenteel met VubisSm@rt en gebruiken ook mailmerge om de herinneringsberichten te versturen.

Zijn er bibliotheken die reeds deze stap gezet hebben en nog altijd met Vubis werken?

Weergaven: 469

Berichten in deze discussie

De i-line is enkel een verbindingslijn. Jullie website, enz. hangt niet vast aan die verbindingslijn, maar moet je vanop een andere pc ook kunnen bereiken en mails versturen en ontvangen. Misschien er wel voorzorgen dat jullie de mailboxen verder kunnen blijven gebruiken op de bestaande adressen.

(Tenzij die i-line en mailboxen enz. vast hangen aan elkaar: bijv. een gratis webspace en mailboxen via jullie abonnement van Telenet ofzo.)

Waarom zeggen jullie die op?

Het is nog altijd een goedkope verbindingslijn, die blijft werken als andere lijnen verzadigd zijn of uitvallen. Als onze administratieve lijnen geen verbinding meer hebben met onze catalogusserver, ..., dan lukt het meestal wel nog via onze I-Lines (in elke vestiging 1). Zodoende kunnen de leners en wijzelf nog altijd werken opzoeken in de catalogus als  de normale verbinding uitvalt.

De i-line geeft een veel te kleine doorstroom voor de werking van onze bib.

We werken met een 15 PC's (publieke en administratieve PC's) over die lijn.

Surplus is er een wifi netwerk bijgekomen waar soms lessen over gegeven worden van 30 extra PC's.

Bij verschillende metingen van de snelheden had ik een download snelheid van 3.5 Mbps en een upload van 0.33 Mbps.

Ik was bij die metingen altijd alleen in de bib aanwezig.

De snelheid die wij aanbieden aan de gebruikers een ook voor onszelf vinden wij bedroevend weinig.

De beloofde snelheden van de professionele lijnen liggen 30 keer hoger.

Ik denk dat er toch iets niet klopt met de snelheid van die lijn. Misschien toch eens contact opnemen met de verantwoordelijke. Gezocht naar de SLA, waar de snelheid van de lijn is in bepaald, maar niet gevonden op Bibnet ;-( misschien verkeerd gezocht). Ik herinner me wel dat er tot 100 pc's konden worden aangesloten.

Als je toch denkt op te zeggen, zou ik die i-line toch houden voor de publieke wifi-toepassing en minstens 1 catalogus. Zo vermijdt je dat derden op uw netwerk moeten surfen en ... kan je in de catalogus eventuele zoekbeperkingen omzeilen. Van dit laatste een voorbeeldje. Een klant vroeg enkele jaren geleden om een werk IBL aan te vragen met in de titel van het jeugdboek ..."sexy". We konden dit aan de balie niet opzoeken, niet via Impala aanvragen, ... enz. Oplossing: via onze cataloguspc kon dit wel worden uitgevoerd.

Dag Antoon,

die i-line bandbreedte is echt niet meer van deze tijd: 3,3 Mbps (zie bestelformulier op deze pagina).

Dat is 10 keer minder dan een basic adsl-aansluiting voor thuis. Ik heb recent in sommige bibs ook vastgesteld dat deze verbinding gebruikt werd voor pakweg een 15-tal pc's en dan is de geleverde bandbreedte echt ontoereikend (zeker op drukke momenten).

Als backup-lijn zou je het inderdaad nog kunnen overwegen.

Peter: zelfde verhaal in Herentals  betreffende bandbreedte etc., zijn overgeschakeld naar fibernet, wel even overleggen met ict van je gemeente ivm firewall en geschikte configuratie om publiek en bib verkeer gescheiden te houden, wij opteerden bvb voor een sonicwall nsa240. Aantal gelijktijdige gebruikers en max bandbreedte gebruikt voor wifi .. alles kan geconfigureerd worden. Hierbij laat je je best helpen door een deskundige leverancier. Herentals is momenteel nog vubisgebruiker. Heeft ook gekozen om de @bibliotheek.be adressen te behouden (tegen betaling) .

Antoon: waar komen die zoekbeperkingen vandaan ? Ik zie de relatie niet tussen zoekbeperking en internetaanbieder.



Roger Boeken zei:

.

Antoon: waar komen die zoekbeperkingen vandaan ? Ik zie de relatie niet tussen zoekbeperking en internetaanbieder.

Dit was bij onze administratieve verbinding. Het blokkeren van 'aangebrande' of 'niet-toegelaten' inhoud in websites en zoekacties voor het gemeentepersoneel. (Lag aan de publilink-verbinding toen.) Kan natuurlijk worden uitgeschakeld in het eigen netwerk, maar als dat ook het netwerk voor de gemeente is, is dat niet zo evident.

zoekbeperking: dat is duidelijk. Het censureren van internet is al elders aan bod geweest , praktisch niet echt haalbaar in een professionele omgeving en bibliotheken al helemaal niet.

Het 'backup' gehalte van de i-line is volgens mij zeer laag : is het een telenet verbinding dan ben je afhankelijk van de beschikbaarheid van telenet netwerk en als je 2 providers hetzelfde netwerk gebruiken.. Wil je  min of meer extra zekerheid realiseren moet je 2 providers kiezen die 2 verschillende technologieën (netwerken)  gebruiken, een telenet (tvkabel) en een belgacom (telefoonkabel) bvb. Bovendien moet je apparatuur hebben die het internetverkeer verdeeld over beiden en wanneer 1 van beiden wegvalt alles over de overblijvende verbinding laat gaan. In Herentals is dit gerealiseerd voor het gemeentepersoneel. In de veronderstelling dat bij werken niet beide kabels gelijktijdig beschadigd/vevangen/onderhouden worden blijft internetverkeer altijd mogelijk zonder dat de eindgebruikers hier iets van merken.  Ook als de dienstverlening van 1 van beide providers uitvalt,wat bij telenet het laatste jaar toch enkele keren is voorgevallen.  Toch een kleine maar .. zelfs dan blijft niet alles werken: heeft te maken met vaste ip-adressen etc.. kunnen we hier niet over uitwijden. Voor een bibliotheek is dergelijke redundante oplossing misschien toch wat hoog gegrepen.  In Herentals heeft de bib wel een (snelle) eigen internettoegang die niet gedeeld wordt met de rest van het gemeentepersoneel.

Mijn conclusie : het behouden van de i-line heeft geen nut na de overgang op een sneller commercieel provider. Het scheiden van publiek en bibliotheek netwerkverkeer is eenvoudig te realiseren met de juiste apparatuur zonder 2 internetabonnementen , de bandbreedte van de nieuwste fibernet/vdsl netwerken is ruim voldoende om iedereen een snelle internettoegang te bieden.  Tenslotte is het crisis en moeten we zuinig omspringen met de budgetten.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden