Onze bibliotheek verkoopt elk jaar afgevoerde boeken tijdens de Week van de Bibliotheek. Wat doen jullie na een grote verkoop met boeken die niet verkocht geraakten? Suggesties zijn zeer welkom!

Alvast bedankt voor de reacties!

Gert Reynders
Bibliotheek Leopoldsburg

Weergaven: 1055

Berichten in deze discussie

Wij laten die door de technische dienst ophalen en verwijderen naar ...het containerpark.

Ik heb al eens kontakt opgenomen met de kringloopwinkel, maar die nemen maar geselecteerd en netjes in dozen boeken e.d. aan.

Wij  houden gemiddeld 2 maal per jaar een verkoop (woensdagavond 18 u. tot 20 u., wanneer de bib al om 18u. gesloten is.) en laten dan de rest te koop gedurende twee weken.

Mogelijkheden zijn nog, afhankelijk van de inhoud en (goede) staat van de materialen : een gift aan een rustoord, een ziekenhuisbib of gevangenisbib. Je kan iemand van die instelling contacteren, liever nog vóór de eigenlijke verkoop, om ze een keuze te laten maken.

 

vriendelijke groeten,

Rie Meeuwssen

Tweebronnenbib Leuven

In Schoten komt de kringloopwinkel alle onverkochte boeken ophalen.  Wij doen die in dozen, maar wel ongesorteerd.

In Gistel gaan de boeken achteraf naar het containerpark waar er een boekenhoek is.
Het publiek kan daar boeken meenemen of zelf plaatsen.

In Niel hebben wij sinds deze zomer een kastje buiten staan (wel uit de regen). Alle afgevoerde boeken gaan daarin aangezien we al enkele jaren geen verkoop meer hebben wegens te veel overschot. Telkens wanneer het kastje gevuld wordt, creëert dat een volkstoeloop. Het is een enorm succes. Wij hebben het gevoel dat we de boeken teruggeven aan de Nielenaar en dat we onze drempel nog een beetje verlagen, de voorbijgangers zijn enthousiast want er blijft nooit iets staan. Mensen komen ook naar binnen om te vragen naar meer en krijgen wanneer ze zich lid maken een volle bibliotheek in de plaats. (en dat gebeurt ook)

En ik vind die samenscholingen voor onze deur best wel leuk.

Indien ze echt niet verkocht geraken belanden ze uiteindelijk bij het oud papier. Andere mogelijkheden zijn: de exemplaren die in redelijke staat zijn schenken aan organisaties die ze uitleenbaar of consulteerbaar maken (rvt's, buurthuizen, jeugdhuizen e.d.), eventueel voorzien van een duidelijke eigendomssticker en ergens een link naar de bib aanbrengen. Dit jaar hebben we ook, na onze reguliere verkoop, een verkoop georganiseerd voor en door 11.11.11.

In Edegem contacteren we een aantal instanties om na afloop van onze boekenverkoop niet-verkochten boeken te komen halen: Kringloopwinkel (neemt alles mee), Moeders voor Moeders (prentenboeken, kinderboeken), scholen (jeugdboeken die nog in goede staat zijn, bv van de Kinder-en jeugdjury). We proberen onder het jaar zoveel mogelijk boeken te verkopen om de hoeveelheid boeken op de jaarlijkse boekenverkoop te beperken en dat werkt wel. groetjes, Veerle

In Houthulst verkopen we  op het einde van de boekenverkoop alles in één lot per opbod aan de hoogste bieder.

Tot op heden is dit steeds gelukt.

 

Kringloopwinkel, geen containerpark.

Ik dacht voor de eindejaarsfeesten ingepakte pakketjes te maken met afgevoerde boeken en deze aan onze leners mee te geven. Cadeautje van de bib.

In Zulte verkopen we het hele jaar door. Er staat in de jeugd- en de volwassenenafdeling een gevulde winkelkar. Ook niet-bruikbare giften belanden daarin. Wat niet verkocht geraakt, gaat naar het containerpark.

We hebben in onze bib een meubel staan waar afgevoerde boeken te koop worden aangeboden aan 0.5 - 1 of 1.50 euro. Meestal gaan de boeken goed weg, de overschot wordt door de gemeente opgehaald als oud papier.

Boeken die niet populair of recent genoeg zijn om nog te verkopen, geven we gratis weg in de bib. Dat heeft veel succes, de boeken gaan vlot weg.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden