voorleesuurtje: in de bib = sabam, in de school = geen sabam (VVBAD-lobbywerk nodig?)

Sabam wil geld voor voorleesuurtje in bibliotheek: Bibliotheken vrezen de auteursrechtenmaatschappij Sabam. Die vindt dat zij moeten betalen voor het voorleesuurtje. Enkele bibliotheken hebben al een telefoontje gekregen. Sabam is formeel: ook wie voorleest, kan de rekening krijgen. Blijkbaar is er een verschil tussen een voorleesuurtje in de bib en in de klas. Blijkbaar is er nog wat lobbywerk nodig door onze bibliotheeksector, zodat de wetgeving kan aangepast worden en er geen verschil meer is tussen een voorleesuurtje in de klas of in de bib. Tenslotte kun je de bibliotheek toch moeilijk een commerciële context noemen.

Meer info DM: http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1407794/...

Weergaven: 837

Berichten in deze discussie

Ik wilde hieromtrent ook graag eens vragen hoeveel bibliotheken er al aan gedacht hadden om hun (maandelijks of in ons geval 5 keer op een jaar) voorleesuurtje aan SABAM door te geven. Ik neem toch ook aan dat dat in alle bibliotheken gratis is voor de kindjes en dat dit door vrijwilligers gedaan wordt. Gewoon ergens in een hoekje van de jeugdbib zelfs.

Indien dit gaat om een professionele gehuurde 'voorlezer' of organisatie, en als er inkom gevraagd wordt, zou ik het nog kunnen aannemen.

Ik vind het ook echt jammer dat SABAM elk initiatief om wat 'cultuur' bij de mensen te krijgen een beetje misbruikt. Ze zouden het eerder moeten steunen en aanmoedigen. Ze zouden ondertussen toch ook al moeten weten dat cultuur altijd op de laatste plaats komt, maar toch willen zij er ook nog alles uitpersen wat er uit te persen valt.

Groetjes,

Anne

Een auteur heeft me een paar jaar geleden vertelt, dat we voor zijn vertelling absoluut niets aan sabam moesten betalen, want dat zijn rechten bij de uitgeverij liggen en niet bij sabam... Geldt dit dan alleen als de auteur zelf vertelt, uit zijn eigen boeken?

gaat het over een vast bedrag per jaar? Of gaat het over een vast bedrag per voorleessessie? Hoe wordt dat bedrag juist berekend?

Het zou fijn zijn moesten we wat duidelijkheid krijgen!  

 

Groetjes,

An

Een tijdje geleden werd een gelijkaardige discussie gevoerd op Kenniskantoor: 

http://kenniskantoor.bibliotheek.be/group/vragen/forum/topics/sabam...

 

Volgens de jurist van Bibnet heeft Sabam nauwelijks rechten op literaire werken, omdat de auteurs deze doorgaans aan de uitgever overdragen.  Een officieel en juridisch onderbouwd standpunt naar alle bibliotheken toe vanuit VVBAD of LOCUS lijkt me wenselijk om eindelijk eens duidelijkheid te verschaffen over de grenzen van SABAM.

 

 

Ter info: VVBAD, Bibnet en Locus nemen dit samen op en zullen hier zo snel mogelijk wat meer duidelijkheid brengen...

Beste groeten,

Hannes

LOCUS

Ter verduidelijking na de misplaatste reactie van Sabam: Sabam heeft deze 250 euro inderdaad nog niet geïnd, maar is dit wel van plan. Wij betalen reeds jaarlijks 240 euro voor de muziek die in de mediatheek wordt gespeeld. Maar over deze factuur hadden we het helemaal niet, ook al wil Sabam dit nu zo laten uitschijnen. Wat we wel in vraag stellen is het feit dat we gecontacteerd werden door een medewerker van Sabam, die ons meedeelde dat we vanaf nu minstens 12.39 euro per voorleesmoment in de bib moeten betalen. Aangezien we deze activiteit zo'n 20 keer per jaar organiseren in de bib, zal dit ons nog eens 250 euro kosten. Bovenop de muziekfactuur dus.

Minister Schauvlieghe zal dit aankaarten bij minister Vandelanotte.

Vlaams Cultuurminister Joke Schauvliege pleit ervoor om aan alle activiteiten met een educatief karakter SABAM–vrijstelling te verlenen. Dit zei ze donderdag in de Commissie Cultuur van het Vlaams Parlement. Zij kreeg hiervoor expliciete steun van N-VA en Groen.

Te lezen op de fov-site sociaal-cultureel werk en in enkele onlineweekbladen.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden