Heeft iemand een plan van aanpak? Ik heb geen infosessies van Bibnet kunnen bijwonen wegens verlof en heb wel alle info die er te vinden is, ongeveer doorgenomen. Ik ken de nieuwigheden en veranderingen. Maar hoe concreet de collectie omschakelen? Wij hebben zo'n 2500-tal prentenboeken.

Wij werken nu met de (licht aangepaste) prentenboeken-ZIZO enerzijds en de non-fictie -6 jaar staat bij de informatieve ZIZO jeugd. Nieuwe aanwinsten krijgen nu vanzelf de nieuwe kleuter-ZIZO en zetten we in het rek voorlopig in de "oude" rubriek (80% kans dat dat zonder problemen kan), met nieuw etiket met ander icoontje (en andere kleur, want wij hadden een eigen kleursysteem toegevoegd en ook eigen icoontjes).

Ik lees voor de concrete praktische omschakeling: eerst eenvoudige rubrieken aanpakken zoals bijv natuur, dan de meer gewijzigde en tenslotte de nieuwe rubrieken toevoegen. Zo'n omschakeling is sowieso een beetje een soep, maar heeft iemand een nog praktischer manier? Welke bib is hier ook mee bezig?

(Wij zijn van plan elk boek apart onder handen te nemen, want we nemen de gelegenheid om nu ook signatuur toe te voegen, dus elk boek moet een nieuw eigen etiket krijgen. We kunnen niet in groep werken zoals bijv alle boerderijboeken in 1 keer omzetten en enkele etiketvellen maken om te overplakken.)

Mijn voorlopig plan om te beginnen is:

Ten eerste: natuurlijk pas helemaal op het einde de non-fictie integreren, als alles mooi in de nieuwe rekken staat.

Met de rubriek "Lekker slim"  beginnen - nu "Leren" want geen enkele verandering.

De rubriek “Natuur” zal veel boeken opleveren voor de nieuwe rubriek “Wereld” die we nog niet meteen willen installeren, dus die komt later.

Dan de rubrieken waarin niet veel subrubrieken veranderen één voor één aanpakken, ik denk “Dagelijks leven” eerst (“Boodschappen doen” eruit lichten), vervolgens “Vrije Tijd” dat de extra rubriek “Feesten” mee oplevert, dan “Gevoelens-gedrag” (3 nieuwe apart), daarna “Avontuur-Fantasie” en “Natuur” en dan volgt “Wereld” vanzelf.

Oeps, Mens-Lichaam moer er nog ergens tussen.

Ik ga een plekje maken voor alle nieuwe etiketten die nog niet meteen in een nieuw rek terecht kunnen omdat we daar nog niet aan het omschakelen zijn.

Iemand nog ideeën?

Weergaven: 933

Berichten in deze discussie

Wij hier in Kortenberg hebben ongeveer een 2400 prentenboeken.

Totnogtoe stonden deze alfabetisch op auteur frontaal in bakken opgesteld.

Ik ben gemakshalve gewoon alfabetisch begonnen, waardoor mijn vrijgekomen plaats ingevuld kan worden voorlopig per kleur.  Voor de collega's is dit ook gemakkelijk omdat de tegen te houden boeken steeds doorgegeven worden, vb. nu tot D.

De siganlisering dachten wij maar aan te passen nadat alles werd omgezet, zodat we beter zicht hebben waar we meer plaats nodig hebben.

De bestaande minizizo dachten wij te wachten tot begin volgend jaar. 

De nieuwe informatieve boeken -6 jaar die binnenkomen die verwerken wij wel al tussen de kleuterzizo.

Misschien ook is informeren bij de collega's van Londerzeel, ik zag op hun catalogus dat daar al heel wat nieuwe icoontjes op te zien waren.

 

Veel succes,

 

Groetjes,

Anne-Marie Van Raepenbusch

Bibliotheek Kortenberg

Dag Elke,

De bibliotheek van Londerzeel is vertrokken vanuit een gelijkaardige startsituatie (licht aangepaste versie van ZIZO Prentenboeken + non-fictie voor -6 jarigen bij ZIZO Jeugd). Ik ben halverwege juli eens bij hen langs geweest om te kijken hoe ze de omzetting aanpakten en zij hadden hier een zeer gestructureerde manier voor:

* 2 mensen bekeken rubriek per rubriek alle boeken en wijzigden in de catalogus het PK, op het boek kleefden ze een post-it met hierop de code

* 1 iemand bekeek alle boeken met post-its en maakte per 20 boeken een vel etiketten aan

* een aantal vrijwilligers kleefden uiteindelijk de etiketten op de boeken (die per 20 gestapeld lagen met telkens het reeds aangemaakte vel etiketten erbij)

Voor meer info over de volgorde van rubrieken zou ik hen eens contacteren: Sanne.Stukkens@londerzeel.be of ann.billiet@londerzeel.be. Veel succes alleszins!

Gwenny

Lekker slim is hier op ongeveer 2 dagen redelijk vlot Leren geworden, we zijn vertrokken! Ik heb intussen gebeld met Sanne van bib Londerzeel.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden