Wij zouden graag in Geel starten met het concept van een zwerfbib.

Welke steden werken er nog met een zwerfbib? En is dit ook onder de titel zwerfbib?

Wij dachten zelf aan de titel minibib ipv zwerfbib. Maar we hadden graag jullie mening/tips/suggesties en voorbeelden.

 

Alvast bedankt!

Bieke

Weergaven: 584

Berichten in deze discussie

Turnhout bijv. Ook enkele Nederlandse voorbeelden.

Ben persoonlijk zeer nieuwsgierig naar de 'verdwijnratio' of de 'terugbrengratio'. ;-)

Zwerfbib, minibib, ruilkast, bookcrossing... er worden constant nieuwe woorden uitgevonden voor het boekdelen... 

Wij hebben in 2010 in de aanloop van het Druivenfestival met thema 'Geboekt' gedurende 5 maanden op 13 plaatsen in Hoeilaart knalrode tafeltjes gezet waar we een gevarieerd startaanbod (geen afgevoerde bibboeken, wel de betere giften) op legden. Sportzaal, gemeentehuis, Delhaize, cultuurdienst, bushalte, kinderdagverblijf, jeugdhuis...en de bib zelf natuurlijk.

De rode boekentafeltjes hadden wisselend succes. We ondervonden dat het aanbod de neiging had om snel te 'degraderen'. Ofwel kwam er (bijna) niets terug. Of voor een aantal mensen was het de plek om de stoffige boekendozen die al zo lang in de kelder stonden, eindelijk kwijt te geraken. En als het aanbod onoverzichtelijk wordt, werkt het tafeltje niet meer. Tafeltjes waar we regelmatig toezicht konden op uitoefenen (enkele boeken bij leggen, oude rommel weghalen...), deden het wel heel goed.

Nu nog krijgen we regelmatig vragen van mensen of de tafeltjes (of een kast of iets anders) niet terug kunnen komen. We starten binnenkort alvast met eentje in het kinderdagverblijf, waar het personeel vragende partij is. 

In de bib van Sint-Niklaas is er enerzijds een boekenruilrek, bemand door vrijwilligers van Solied vzw, en worden er af en toe boeken te zwerven aangeboden, vanuit dezelfde organisatie die het boekenruilrek bemand (neem ook een kijkje op www.soliedvzw.be).

Vorig jaar zijn 188 boeken in bookcrossing geregistreerd en vrijgelaten. Daar zijn er slechts 22 die terug in bookcrossing gemeld werden. Ofwel nemen mensen dergelijke boeken gewoon mee om in hun eigen kast te zetten, ofwel is de handeling van op het net te gaan registreren te veel gevraagd. Op zich hoeft dat ook niet, 't gaat om het principe van zwervende boeken.  In Sint-Niklaas zijn dit geen afgevoerde bibliotheekboeken, maar zijn het meestal boeken die niet beantwoorden aan de kwaliteitsvereisten van het boekenruilrek.

Vanuit de bib van Puurs heb ik vergelijkbare ervaring mbt bookcrossingboeken: we hebben afgevoerde boeken (die niet verkocht geraakt zijn op een boekenverkoop) op een paar plaatsen in de gemeente aangeboden. Deze boeken zijn door een vrijwilliger van de bib geregistreerd op bookcrossing. Boeken werden vooral aan het station ontzettend snel meegenomen, maar weinig ervan werden gespot op de bookcrossingsite.

Tijdens het kalmkunstfestival in het gemeenschapscentrum het koetshuis in Strijtem (Roosdaal) ontdekte ik een zwerfbib. Zijn er nog gemeenschapscentra die zo'n zwerfbib of een officiële bookcrossing zone hebben? Ik de bib van Sint-Niklaas weet ik dat ze er een hebben, maar verder ... 

Roosdaal heeft een Officiële Bookcrossing Zone (OBCZ)

De gemeente Roosdaal is sinds 14 september een leuk cultureel initiatief rijker. In het Gemeenschapscentrum Het Koetshuis staat nu een boekenkast die deel uitmaakt van het wereldwijde zwerfboekenproject Bookcrossing. Uit deze boekenkast kan iedereen vrij boeken uithalen om te lezen. Terugbrengen naar de OBCZ is niet nodig, het boek mag gewoon ergens gelegd worden voor iemand anders.

Wat is Bookcrossing?

bookcrossing bookcrossing12

BookCrossing is een initiatief van en voor enthousiaste lezers uit de hele wereld. Boeken worden "in het wild" achtergelaten, zodat anderen ze kunnen lezen. www.BookCrossing.com is de website die dit alles mogelijk maakt.
Bookcrossers registreren hun boeken op de site www.BookCrossing.comzodat ieder boek een uniek nummer (BCID) krijgt. Dit nummer wordt samen met een paar instructies in het boek geplakt. Iemand die zo'n boek vindt, kan dan aan de hand van het BCID op de site nakijken, vanwaar het komt, wie het allemaal gelezen heeft en zelf een "journal entry" schrijven, zodat anderen weten, dat het boek in goede handen is. Als de vinder het boek gelezen heeft, laat hij het weer vrij, bijvoorbeeld in een café, op een bank in het park of waar dan ook, zolang anderen het maar kunnen vinden. De vinder kan volkomen anoniem blijven als hij/zij dat wil.

Heeft u zelf nog boeken voor Bookcrossing?

bookcrossing20

Dan zijn die zeer welkom. De boekenkast heeft ook een postbus waar u deze boeken in kan deponeren. De medewerkers van obczGCkoetshuis zorgen er dan voor dat uw boeken een BCID krijgen en op de boekenplank worden geplaatst.

Neem gerust eens een kijkje of een boekje mee.

ObczGCkoetshuis is gelegen aan het cafetaria van Gemeenschapscentrum Het Koetshuis Strijtemplein 15 1760 Roosdaal

Openingsuren: Maandag: gesloten Dinsdag tot zaterdag: vanaf 15.00 uur Zondag: vanaf 13.00 uur

meer info nodig? Obcz-gchetkoetshuis@hotmail.com

Ik kwam tijdens een wandeling in Ukkel een boekenbox tegen, een gemeenschappelijk initiatief van de Nederlandstalige en Franstalige bibs van de gemeente: http://www.ukkel.be/nl/gemeentediensten/cultuur/cultuur 

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden