Zakelijk-juridische aspecten

Hoe men het ook draait of keert: bibliotheken, gemeenschaps- en cultuurcentra zijn ‘bedrijfjes’. De onduidelijkheid die dit ondernemerschap op zakelijk-juridisch vlak met zich meebrengt ligt aan de basis van deze discussiegroep.

Hoe bindend is een raamopdracht? Mogen we vrijwilligers, naast een onkostenvergoeding,  extra ‘vergoeden’? Kan er over contractuele bepalingen onderhandeld worden? Hoe zit dat met die ‘van nagel tot nagel’-tentoonstellingsverzekering? …

Vragen over zakelijk-juridische aspecten? Stel ze hier! Of beter nog. Heb jij een tip, best-practice of een pasklaar antwoord … deel het dan via dit forum met je collega’s.

 • Evi Gillard

  Als het gaat om contracten met artiesten, kan je al een heel eind op weg met:

  -  brochure,

  -  de checklist (in handig A3-formaat kan je deze poster boven je bureau hangen :-))

  - een voorstel van contractsbijlage

  documenten hier te vinden en te downloaden:

  http://www.cultuurcentra.be/trefwoord-contracten-podiumkunsten-7.html

 • Marleen Steenaerts

  Beste

  Voor 2016 moet ik een nieuwe aanbesteding uitschrijven voor de collectie. Ik wil dit nu al beginnen voor te bereiden. Wanneer moet de vaste boekenprijs worden toegepast? Moet ik hiermee al rekening houden bij het uitschrijven van de aanbesteding? Onze aanbesteding loopt meestal voor een jaar verlengbaar met drie jaren. Hoe zit het met e-boeken? Zijn er al bibliotheken die dit mee opnemen in het aanbestedingsdossier? Alle info is welkom. Alvast bedankt. 

 • Jan Braeckman

  Marleen, we verwachten dat de minister in zijn speech bij de opening van de Boekenbeurs de vaste boekenprijs zal aankondigen. Als hij dat doet kunnen we vervolgens informeren hoe lang de invoering er van in beslag zal nemen. 

  Wat de impact is van een nieuwe reglementering op bestaande contracten is een van de zaken waar het kabinet zich over buigt. Wellicht komt daar een uitspraak over in het decreet of uitvoeringsbesluiten.

  In het voorstel dat op tafel ligt zijn e-boeken gevat door de regelgeving.

  Ondertussen is er niets dat je let om je aanbesteding verder vorm te geven. Er zijn verschillende collega's bezig met aanbestedingen organiseren voor zover ik weet.

  Jan