Medialabs, makerspaces & FabLabs

Tijdens de masterclasses in het kader van de projectoproep van Cultuurconnect bleek dat heel wat bibliotheken willen experimenteren met allerlei vormen van medialabs, FabLabs & makerspaces. We willen graag iedereen uitnodigen en aanmoedigen om hier expertise en methodieken te delen.

Opstarten makerspace

Met twee collega's volgen we de opleiding Makerspaces. We zijn gemotiveerd om in Hamme aan de slag te gaan maar moeten nog heel wat zaken bekijken. Welke bib heeft al ervaring met een makerspace? Waarmee zijn jullie gestart? Wij denken bvb. aan een cameo. Wat zijn de valkuilen? Tips, dingen waar we aan moeten denken?

Load Previous Replies
  • omhoog

    Barbara Fransen

    Dag Leentje,

    Met een naaimachine aan de slag gaan is ook één van mijn vage toekomstdromen. Als je er zelf goed mee overweg kan of enkele mensen kent die dat kunnen, dan zou ik er gewoon mee beginnen pioneren!

    Bij ons waren dit schooljaar alle activiteiten in de makerspace  STEAM, ook die met de 3D printer, maar de jongeren hadden er toch duidelijk minder interesse voor. Ik denk dat het toch een andere doelgroep is dan STEM.

    In de makerspace van Timelab in Gent heb ik jaren geleden iemand zien schoenen ontwerpen en 'printen' dus er bestaan zeker ook nog andere mogelijkheden. 

    Veel succes met je project!


    Leentje Gorissen zei:

    Wij zouden er ook graag mee beginnen maar door plaatsgebrek steekt heel de makerspace in de koelkast.
    Ik lees hier veel over 3D printers maar zijn er ook bibliotheken die bijvoorbeeld een naaimachine hebben of meer naar STEAM (met de A van Arts) toewerken ?

  • omhoog

    Tom Horvàth

    Hey, wij bekijken in bib Asse heel concreet de mogelijkheid om een fablibpakket van Fablab Factory te leasen. Zie: https://www.fablabfactory.com/nl/service/fablib/.

    Dit omvat de aankoop van enkele toestellen, maar ook training, onderhoud en toegang tot een online leeromgeving waar bibbezoekers zelf in aan de slag kunnen gaan.

  • omhoog

    Hans Baudaer

    Ik volgde de opleiding "Makerspaces uncovered" van CultuurConnect. Met de 5 regiobibliotheken van de regio Druivenstreek kochten we 2 snijplotters en 2 warmtepersen aan. We gingen in zee met de organisatie Ingegno en organiseerden workshops voor kinderen waar ze met Inkscape leerden ontwerpen en hun ontwerp op een t-shirt drukken. In de zomer plannen we nog 2 workshops (1 voor volwassenen, 1 voor kinderen) met daaraan gekoppeld telkens een week dat de mensen zelfstandig met de toestellen aan de slag kunnen. Op termijn wordt er bekeken of er een ander toestel (lasersnijder?) aangekocht kan worden. Een specifieke ruimte voor een makerspace hebben we (nog) niet, dat is één van de grote struikelblokken.